Trwa ekspansja polskiego drobiuRosyjskie embargo nie powinno zaszkodzić drobiarzom.- Korzystne warunki rynkowe w 2014 r. pozwoliły na dalszy rozwój branży
drobiarskiej - mówi Monika Drążek, ekonomista Banku BGŻ. - Było to w dużej mierze możliwe
dzięki systematycznie
rosnącemu eksportowi.
Umocniliśmy również pozycję na rynku UE, gdzie w produkcji i kurcząt brojlerów jesteśmy, obok
Wielkiej Brytanii,
na wiodącej pozycji.
Dzięki konkurencyjnej cenie polski drób dobrze
radzi sobie na rynku unijnym. W pierwszej połowie 2014 r. jego sprzedaż zwiększyła się tam o
18 proc. Nasze
mięso zaczyna zdobywać też dalsze rynki. FAMMU/FAPA podaje, że po pierwszym półroczu 2014 r. Polska wyprzedziła Niemcy i
została trzecim
największym eksporterem drobiu do krajów poza-unijnych, po Francji i Holandii.
(Źródło: Parkiet 07.10.2014).
pełna lista aktualności
|