Sukces seminarium współorganizowanego przez PFPŻ ZP i kwartalnik FoodLex w trakcie targów POLAGRA- FOOD i POLAGRA-TECHPonad 80 przedsiębiorców wzięło udział w bezpłatnym seminarium dotyczącym znakowania żywności. Pełna sala uczestników, a wręcz konieczność dostawiania krzeseł, ciekawe dyskusje w trakcie i wiele pozytywnych komentarzy po seminarium, uplasowało to wydarzenie w czołówce najpopularniejszych na Polagrze... Dziękujemy!Zostały już tylko dwa miesiące na to, by
dostosować etykiety na opakowaniach do nowych wymagań Rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności. Nowe przepisy wchodzące w życie z dniem 13
grudnia 2014 r. dotyczą każdego producenta, jednak dostosowanie się do nowych
zasad nie jest łatwym zadaniem. Szeroki zakres zmian, stopień
skomplikowania przepisów oraz ciągle trwający proces opracowywania wytycznych
przez Komisję Europejską, powodują, że wielu przedsiębiorców ma duże trudności z
zastosowaniem nowego prawa. Dlatego też chcąc ułatwić prace przedsiębiorcom
branży spożywczej PFPŻ ZP wraz z kwartalnikiem Food -Lex w
trakcie targów POLAGRA-FOOD i POLAGRA-TECH przeprowadziły bezpłatne seminarium
pt. „Znakowanie opakowanych produktów spożywczych – Nowe wymagania unijne”. Seminarium prowadziły Dorota
Kozłowska - dyrektor PFPŻ ds. legislacji/z-ca red. naczelnego Food Lex oraz
Marta Tomaszewska-Pielacha - dyrektor PFPŻ ds. żywności i żywienia, które
omówiły podstawowe zagadnienia wynikające z nowego rozporządzenia oraz udzieliły wiele praktycznych rad i wskazówek. Dorota Kozłowska omówiła zmiany wynikające z rozporządzenia nr 1169/2011,
szczególnie w zakresie znakowania wartością odżywczą oraz podawania ogólnych
informacji o produktach. Poinformowała także w jaki sposób należy wyliczyć
największą powierzchnię produktów o nieregularnych kształtach, z czym
przedsiębiorcy mieli do tej pory dużo problemów. Ponadto, omówiła również
prace dotyczące implementacji przepisów przy sprzedaży przez internet oraz
powiedziała, jakich nowych interpretacji Komisji Europejskiej możemy spodziewać
się w najbliższym czasie. Marta Tomaszewska-Pielacha przedstawiła
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą RWS. Wyjaśniła również
oczekiwania konsumentów wobec informacji o wartości odżywczej, a także oceniła
rozpoznawalność systemu wśród polskich i europejskich konsumentów. Frekwencja na seminarium pozytywnie
zaskoczyła przedstawicieli Międzynarodowych Targów Poznańskich, którzy obiecali
zapewnić większą salę w kolejnej edycji Targów i zwrócili się z prośbą o
przygotowanie dodatkowych seminariów. Wszystkich, którym nie udało się wziąć
udziału w seminarium podczas Polagry, zapraszamy na rozszerzone szkolenie w
Warszawie, 9 października br. (http://www.pfpz.pl/index/?id=6ec0c5782be255c0a32bcfbda47aa0cd).
Zachęcamy także do szukania dodatkowych
informacji nt znakowania w wytycznych Komisji Europejskiej oraz krajowych dot.
stosowania rozporządzenia 1169/2011: http://www.pfpz.pl/index/?id=b99f4242922cd10313630b0ecccda1dc | Seminarium w trakcie targów POLAGRA |
| | Seminarium w trakcie targów POLAGRA |
| | Seminarium w trakcie targów POLAGRA |
| | |
pełna lista aktualności
|