Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowa regulacja może zaszkodzić polskim producentom
Niedługo unijni konsumenci będą mogli sprawdzić, skąd dokładnie pochodzi mięso, które kupują w sklepach. W kwietniu 2015 r. wejdzie w życie obowiązek oznaczania kraju pochodzenia wieprzowiny, koźlęciny, baraniny i drobiu (miejsca chowu i uboju).

Pojawiają się obawy, czy nowe wymogi nie spowodują spadku sprzedaży polskiego mięsa. Straty mogłyby być duże - w 2013 r. żywiec, mięso i jego przetwory stanowiły aż 20 proc. wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.


Część ekspertów uważa, że nasze produkty obronią się jakością nie odbiegającą od produktów z innych krajów. Zdaniem dyrektora generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa KRD Łukasza Dominiaka jedy­ne, czego należy się obawiać, to lokalny patriotyzm. „Już jakiś czas temu w bry­tyjskich sieciach handlowych pojawiły się oznakowania in­formujące, że sprzedawany tam drób pochodzi wyłącznie z Wielkiej Brytanii. W każdym kraju będą forsowane produk­ty rodzimych producentów i trudno to będzie przezwycię­żyć tę tendencję. Obawiamy się, że nowe przepisy mogą utrudnić sprzedaż. Ale z dru­giej strony - nasz drób jest atrakcyjny cenowo i spełnia wyśrubowane normy unijne” - mówi Łukasz Dominiak.


(Źródło: Puls Biznesu).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij