Banki Żywności: Nie marnuj warzyw i owoców - przekaż potrzebującym!Apel Banków Żywności.Jak podaje Komisja Europejska,
w rolnictwie marnuje się 30-50% upraw
rolnych. Przyczyny wymieniane przez rolników są różnorodne: nieopłacalne ceny skupu i sprzedaży, brak
odpowiednich warunków
przechowywania, szybkie psucie się
żywności, warunki atmosferyczne czy ostatecznie błędy ludzkie.
Tymczasem, wciąż niewielu rolników
wie o możliwości przekazania nadwyżek warzyw i owoców do Banków Żywności,
których misją jest zapobieganie marnowaniu żywności i zmniejszanie problemu
niedożywienia.
Mechanizm działania Banków Żywności polega na odbieraniu
produktów od producentów i dystrybutorów żywności w celu przekazania jej dla
najuboższych. Banki Żywności w Polsce to sieć 31 organizacji zlokalizowanych w
całym kraju (www.bankizywnosci.pl),
które wspierają 3600 lokalnych, różnorodnych inicjatyw charytatywnych takich
jak: noclegownie, jadłodajnie, organizacje wspierające dzieci, osoby starsze
oraz niepełnosprawne. W 2013 r. pomocą z Banków Żywności zostało objętych 1,3
mln osób potrzebujących.
(Źródło: Rzeczpospolita).
pełna lista aktualności
|