Czekolada coraz bardziej gorzka dla kieszeniMleczna czy z orzechami — będzie dobrem luksusowym. Ziarno kakaowe jest najdroższe od trzech lat. I tańsze nie będzie.Podwyżka cen, sieci, które odmawiają sprzedaży droższych produktów, i w efekcie obniżka prognozy sprzedaży. To w ostatnim czasie dotknęło Mondelez International, globalny koncern, który w Polsce obecny jest pod szyldem m.in. Milki, Alpen Gold i Prince Polo. Na podwyżki zdecydowali się też inni światowi gracze — Nestle i Mars Chocolate North America — informuje Reuters.
Powód to niski stan zapasów i błyskawiczny wzrost cen kontraktów terminowych na ziarno kakaowe. W środę było to ponad 3209 USD za tonę wobec około 2709 USD na początku roku. Tak drogo było ostatnio trzy lata temu. Co na to polscy gracze? Będzie coraz drożej — zapowiadają.
— Jesteśmy w trakcie renegocjowania kontraktów z sieciami handlowymi. Zaledwie w ciągu pół roku ziarno kakaowe zdrożało o 15-20 proc. Musieliśmy w końcu zdecydować się na podwyżkę cen o około 5 proc. Kolejna zmiana może nastąpić po kolejnych 6-12 miesiącach, zależnie od tego, co będzie się działo na światowych giełdach — mówi Dariusz Orłowski, prezes Wawelu.
Witold Ziobrowski, dyrektor zarządzający Lotte Wedel, zapowiada, że w tym roku jego firma podwyżki nie planuje, ale przyszłość — przynajmniej ta cenowa — jest raczej gorzka dla amatorów słodkości.
— Ziarno kakaowe i produkty kakaowe będą dalej drożeć, a czekolada przestanie być po prostu masowym produktem dostępnym dla wszystkich — uważa Witold Ziobrowski.
(Źródło: Puls Biznesu 18.08.2014).
pełna lista aktualności
|