Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Decyzje KE ws. embarga we wrześniu
Główne decyzje dotyczące pomocy dla rolników i producentów, poszkodowanych w wyniku rosyjskiego embarga, zostaną podjęte we wrześniu - poinformował minister rolnictwa Marek Sawicki po wtorkowej rozmowie z komisarzem UE ds. rolnictwa Dacianem Ciolosem.

"Problem embarga dotyczy całej Europy i główne decyzje będą podejmowane nie wcześniej niż we wrześniu, być może nawet w połowie września, ale ze względu na krytyczną sytuację jeśli chodzi o warzywa wrażliwe, a więc przede wszystkim paprykę, pomidory, ogórki, decyzja może zapaść zdecydowanie wcześniej" - powiedział szef resortu rolnictwa dziennikarzom w Brukseli.


Relacjonował, że komisarz zaproponował konsultacje telefoniczne w tej sprawie po uzupełnieniu materiałów informacyjnych, które przedstawiła Polska. Jego zdaniem decyzja o sposobie i trybie wycofania z rynku warzyw (przeznaczenia na pomoc dla najuboższych, czy biodegradację) powinna zapaść w ciągu najbliższych kilku dni.


Sawicki podkreślił, że nie udało mu się uzyskać deklaracji co do wielkości kwot, którymi z UE mieliby być wspierani poszkodowani w wyniku embarga.


W zeszły czwartek Rosja poinformowała, że wprowadza zakaz importu owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, mleka i nabiału z USA, Unii Europejskiej, Australii, Kanady oraz Norwegii. Embargo ma obowiązywać przez rok. To odpowiedź Rosji na wcześniej nałożone na nią sankcje przez USA oraz UE. Wcześniej, 1 sierpnia Rosja wprowadziła embargo na niektóre owoce i warzywa z Polski.


(Źródło: PAP). 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij