Cukier krzepi i rujnujeProducentom żywności jest lżej, od kiedy ceny cukru w Polsce zaczęły spadać, choć do likwidacji kwot zostały trzy lata. Narzeka natomiast branża cukrowa.Skutkiem liberalizacji będzie prawdopodobnie wyrównanie cen unijnych ze światowymi. Ostatnie kontrakty futures na tonę cukru białego na giełdzie LIFFE oscylują wokół 33O EUR za tonę, referencyjna cena w UE wynosi 4O4,4 EUR, a średnia faktycznie w kontraktach to 574 EUR (w maju 2O14 r.) - podaje Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC).
Tymczasem w Polsce na początku 2O13 r. tona cukru kosztowała 73O EUR. W porównaniu z
tą stawką dziś jest tani niemal jak barszcz - podaje Puls Biznesu. Tylko w
ciągu ostatnich dwunastu miesięcy cena tony cukru w Polsce spadła prawie o 18O EUR.
Andrzej
Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ),
uważa, że wcześniej ceny cukru były sztucznie zawyżone. "Teraz tanieje, a właściwie cena wraca do poziomu zakładanego w warunkach brzegowych reformy rynku, z czego bardzo się cieszymy" — mówi Andrzej Gantner. Popyt nie zmienił się znacząco i wciąż jest wyższy od kwot cukrowych. Nie zmieniła się też podaż cukru regulowana kwotami ani żadne inne warunki na rynku UE.
Spadek cen cukru raczej nie przełoży się na obniżkę cen słodyczy. "Spadek cen cukru został z nawiązką skonsumowany przez duży wzrost cen ziarna kakaowego, które waży znacznie więcej w naszych zakupach surowców" - mówi Dariusz Orłowski, prezes Wawelu.
(Więcej w: Puls Biznesu 13.08.2014 r.).
pełna lista aktualności
|