Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Gorzkie ceny kakao
Najwyższe od trzech lat ceny kakao uderzą w rynek czekolady. W Europie już widać pierwsze oznaki spadku sprzedaży.

Powodem wysokich cen kakao jest nierównowaga między podażą a popytem. Na świecie brakuje kakao. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) szacuje, że w sezonie 2013/2014 jego światowe zbiory wyniosą 4,1 mln ton. To wzrost o 4 proc. w skali roku. Z kolei przemiał ziarna, czyli przerób na masło kakaowe i proszek, które są podstawowymi pół­produktami w przemyśle spożywczym, ma w tym sezonie wynieść prawie 4,2 mln ton. Drugi sezon z rzędu pojawi się więc deficyt, a produkcja będzie niższa od konsumpcji. 


Do tego dochodzą niskie jak na ten rynek zapasy. Stąd tak wysokie ceny kakao, które pod koniec lipca wyceniane było w Nowym Jorku na 3150 dolarów za tonę ziarna. To najwięcej od trzech lat.


(Więcej w: Wprost Biznes 11.08.2014 r.)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij