Gorzkie ceny kakaoNajwyższe od trzech lat ceny kakao uderzą w rynek czekolady. W Europie już widać pierwsze oznaki spadku sprzedaży.Powodem
wysokich cen kakao jest nierównowaga między
podażą a popytem. Na świecie brakuje
kakao. Międzynarodowa Organizacja Kakao
(ICCO) szacuje, że w sezonie
2013/2014 jego światowe zbiory
wyniosą 4,1 mln ton. To wzrost o 4 proc. w
skali roku. Z kolei przemiał ziarna, czyli przerób na masło kakaowe i proszek, które są
podstawowymi półproduktami w przemyśle spożywczym, ma w tym sezonie wynieść prawie 4,2 mln ton. Drugi sezon z rzędu pojawi się więc deficyt, a produkcja będzie niższa
od konsumpcji.
Do tego
dochodzą niskie
jak na ten rynek zapasy. Stąd tak wysokie ceny kakao, które pod koniec lipca
wyceniane było w Nowym Jorku na 3150 dolarów za tonę ziarna. To najwięcej od trzech lat.
(Więcej w: Wprost Biznes 11.08.2014 r.)
pełna lista aktualności
|