Rejestracja „cebularza lubelskiego” jako Chronionego Oznaczenia GeograficznegoW Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, opublikowane zostało rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 844/2014 z dnia 23 lipca 2014 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Cebularz lubelski (ChOG)].
Jest to już
37 polski produkt chroniony w Unii Europejskiej.
Cebularz
lubelski to ręcznie formowany okrągły placek, o średnicy od 5 do 25 cm i
grubości ok. 1,5 cm. Jest on wyrabiany z ciasta pszennego wyborowego, które
charakteryzuje się dwukrotnie większym dodatkiem cukru i margaryny lub masła w
porównaniu do zwykłego ciasta pszennego. Na powierzchni znajduje się warstwa
farszu składającego się z pokrojonej w grubą kostkę cebuli wymieszanej z
makiem, solą i olejem roślinnym. Farsz ma złocistą barwę oraz smak i zapach
pieczonej cebuli. Na obwodzie placka znajduje się rumiany wieniec ciasta o
szerokości od 0,5 do 1,5 cm. Miąższ ciasta jest jasny, miękki i lekko wilgotny.
Jego aromat jest właściwy dla zapachu świeżo upieczonej cebuli, dzięki
znajdującej się na powierzchni warstwie farszu.
Tradycje
lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o
cebularzu lubelskim i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego
wyjątkowego placka sięgają XIX w. Nazwa cebularza lubelskiego pochodzi od
użytej do farszu cebuli. Przed II wojną światową cebularze były wypiekane przez
Żydów lubelskich, kazimierskich i zamojskich. Jednakże receptura ich wypieku
rozprzestrzeniła się szybko po całej Lubelszczyźnie. Ze wspomnień mieszkańców
Lublina z lat międzywojennych (1919 - 1939 r.) wiemy, że były one bardzo
rozpowszechnione i wypiekano je we wszystkich licznych piekarniach żydowskich.
Można je było także nabyć u sprzedawców na ulicy wprost z koszyków, które
nosili na ramionach. Według wspomnień najstarszych lublinian te przedwojenne
wypieki były ogólnodostępne, a ich przyjemny zapach i delikatny smak zachęcały
tak, że nie wymagały żadnej dodatkowej reklamy.
Źródło:
MRiRW
pełna lista aktualności
|