|
AKTUALNOŚCI |
Spadek cen cukruNa niższych cenach słodkiego surowca korzystają już konsumenci, ale na tańsze przetwory czy słodycze trzeba jeszcze poczekać.
Sam cukier w sklepach tani już jest. W maju za kilogram trzeba było zapłacić średnio 2,58 zł - wynika z danych GUS. A specjaliści wskazują, że w czerwcu i lipcu cena jeszcze spadła i obecnie oscyluje bliżej 2 zł za kg. Faktycznie, jak sprawdził "DGP", w ostatnim tygodniu w największych sieciach takich jak Carrefour, Piotr i Paweł, Biedronka czy Lidl można go było kupić już za 1,99 zł.
Najwcześniej zmian cen gotowych wyrobów można się spodziewać na przełomie 2014/15.Według ekspertów, pierwszy ruszy z przecenami przemysł przetwórczy, napojowy, piekarniczo-ciastkarski i cukierniczy. Zniżki nie będą przekraczały 2-3 proc.
- Spadek cen cukru to efekt m.in. sytuacji na świecie, gdzie czwarty rok z rzędu rosną produkcja i zapasy. Na światowych rynkach przecena jest już widoczna od dwóch lat. To ciągnie w dół także ceny w Unii Europejskiej, które są jednak wyższe niż średnia o blisko 100 dol. za tonę z powodu obowiązującego systemu kwotowego produkcji przyznawanego konkretnym krajom - mówi na łamach "DGP", Marta Skrzypczyk, analityk BGŻ.
Rozmówcy zwracają uwagę, że w 2017 r. nastąpi uwolnienie unijnego rynku cukru i jego producenci będą mogli produkować go i sprzedawać tyle, ile chcą.
- Rozpocznie się walka o klientów, która przełoży się na ceny cukru. I to już niedługo. Producenci będą musieli zawalczyć o stałych odbiorców już teraz, by po uwolnieniu rynku nie zostać z surowcem w magazynach" - tłumaczy Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ.
(Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna 21.07.2014).
pełna lista aktualności
|
|
|
|