Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security
Index) został opracowany na zlecenie firmy DuPont przez Economist
Intelligence Unit (EIU) w 2012 roku. Narzędzie na
bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i
bezpieczeństwo w 109 krajach, na podstawie analizy 28 czynników,
wykorzystując dane m.in. z ONZ, MFW, FAO,
Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.
Ze Światowym Indeksem Bezpieczeństwa Żywnościowego zapoznać można się na stronie internetowej www.foodsecurityindex.eiu.com.
Polska lepiej, niż przed rokiem
Polska zajęła 26 miejsce w Indeksie z wynikiem 72,7 pkt., czyli o 1,8
pkt. więcej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Pod względem osiągalności
cenowej żywności kraj zajmuje 27 miejsce na
świecie. Wielkość tego wskaźnika wyniosła 78,6 pkt., o 4,6 pkt. więcej
w stosunku do 2013 roku. Polska odnotowała też lepsze wyniki jeśli
chodzi o wskaźnik jakości i bezpieczeństwa
żywności, zajmując 28 pozycję na świecie.
Najwyższe noty kraj uzyskał między innymi w obszarach takich jak:
programy wspierające bezpieczeństwo żywnościowe, dostęp rolników do
finansowania, standardy żywienia, bezpieczeństwo
żywności (100 na 100 możliwych punktów) oraz udział osób znajdujących
się poniżej światowej linii ubóstwa w populacji kraju (99,8 pkt.).
Największą poprawę wyników Polska uzyskała w obszarze udziału wydatków
na żywność w domowym budżecie, gdzie zanotowano wzrost aż o 20,6 pkt. w
porównaniu z rokiem ubiegłym. Inne
czynniki, w których kraj uzyskał lepszą punktację, to cła importowe na
produkty rolne - wzrost o 2,5 pkt., zróżnicowana dieta - wzrost o 1,2
pkt. oraz jakość białka - wzrost o 0,9 pkt.
Nieznacznie natomiast obniżyła się punktacja Polski w obszarze dostępu
do żywności, do 66,3 pkt., co oznacza spadek o 0,2 pkt. w porównaniu do
roku poprzedniego. Wynika to z niższych not w
kategorii wydatków publicznych na badania i rozwój rolnictwa oraz w
zakresie zdolności do minimalizowania skutków urbanizacji. Najsłabiej
został oceniony właśnie poziom wydatków na badania
i rozwój w rolnictwie, mierzony jako procentowy udział wydatków na
badania i rozwój w PKB. Polska uzyskała tu 12,5 pkt. na 100 możliwych i
jest to wynik niższy od średniej światowej,
która wynosi 14,9 pkt.
Jeśli chodzi o kraje sąsiadujące z Polską, Niemcy osiągnęły 83,7 pkt. w
tegorocznej edycji Indeksu, co oznacza wzrost o 1,5 pkt. w porównaniu z
rokiem ubiegłym i 8 pozycję w Indeksie.
Republika Czeska uzyskała wynik 74,6 pkt., o 0,7 pkt. lepszy w
stosunku do 2013 roku, co daje 23 miejsce w zestawieniu. Wynik Rosji, to
62,7 pkt., czyli o 0,7 pkt. mniej w porównaniu do 2013
roku, co daje 40 miejsce w Indeksie. Z kolei Ukraina uzyskała 56,4
pkt., co oznacza spadek o 1,6 pkt. i 52 miejsce w Indeksie.
Bezpieczeństwo żywnościowe na świecie
Pierwsze miejsce w Indeksie niezmiennie zajmują Stany Zjednoczone z
89,3 pkt. Na drugim miejscu znajduje się Austria z wynikiem 85,5 pkt., a
Holandia i Norwegia ex aequo na trzecim - oba państwa
otrzymały po 84,4 pkt. Z kolei najniżej oceniane kraje w zestawieniu,
to: Demokratyczna Republika Konga (24,8 pkt.), Czad (25,5 pkt.) oraz
Madagaskar (27,2 pkt.). Największe spadki w Indeksie w
porównaniu do 2013 roku odnotowały Myanmar (-4,1 pkt.), Madagaskar
(-3,1 pkt.) oraz Rumunia (-3,0 pkt.). Największy wzrost punktacji był
udziałem Ugandy (5,8 pkt.), Togo (5,2 pkt.) oraz Serbii
(5,0 pkt.).
Wśród głównych elementów wymagających poprawy w krajach rozwijających
się znalazły się niewystarczająco rozwinięta infrastruktura, ryzyko
polityczne oraz inflacja cen żywności.
Natomiast kraje rozwinięte borykają się przede wszystkim z problemem
adaptacji do efektów urbanizacji oraz coraz częściej występującej
otyłości.
Przewiduje się, że poważną przeszkodę w dostępie do żywności na
świecie będą stanowić jej ceny. Szczególnie ze względu na fakt, że
większość ludności z krajów rozwijających
się przeznacza na jedzenie aż połowę - do trzech czwartych swoich
dochodów. Kolejne wyzwania, to rosnące niedobory wody i gruntów rolnych,
zgodnie z wynikami Światowego Indeksu
Bezpieczeństwa Żywnościowego.
- Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego oferuje jednolity,
kompleksowy zestaw wskaźników, które pozwalają śledzić postępy w tym
zakresie. Jak dotąd jego wyniki są obiecujące -
komentuje Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. - Mamy jednak
świadomość, że zapewnienie wystarczającej ilości żywności rosnącej
populacji będzie wymagało utrzymania stałej
współpracy, ciągłych innowacji oraz inwestycji w rolnictwie w obszarze
żywności i żywienia - dodaje.
Otyłość a bezpieczeństwo żywnościowe
W tegorocznym zestawieniu znalazł się nowy czynnik pomiaru: otyłość.
Jej poziom określany jest jako procent populacji powyżej 20 roku życia,
która jest otyła. Otyłość rozumiana tu jest
jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index -
BMI) wynoszący powyżej 30.
Porównanie wskaźnika otyłości, nowej zmiennej w Indeksie, pozwala
wyciągnąć ciekawe wnioski jeśli chodzi o kraje rozwinięte i rozwijające
się. W krajach rozwijających się, takich jak
Syria i Jordania, Meksyk, prawie jedna trzecia ludności jest otyła,
jest to poziom porównywalny do wyników Stanów Zjednoczonych. Dla
porównania w Polsce na otyłość cierpi 23,2 proc.
społeczeństwa.
- Do tej pory otyłość nie była rozpatrywana w kontekście
bezpieczeństwa żywnościowego. Obecnie, coraz więcej uczonych i polityków
zaczyna jednak dostrzegać wyraźne zależności między
tymi zjawiskami - komentuje Piotr Gill. - Dzięki takiemu podejściu
wiele osób, w tym polityków, czy liderów sektora prywatnego, będzie
mogło lepiej zrozumieć, w jaki sposób można dokonać
postępu na obu frontach - dodaje.
Poziom strat żywności
Drugi z nowych wskaźników bada poziom strat żywności, zanim trafi ona
na stół konsumenta. Poziom ten ukazuje jej straty od momentu zbiorów do
czasu trafienia na stół konsumenta, w stosunku
do całej podaży krajowej. Straty żywności mogą wystąpić na różnych
etapach produkcji, przetwarzania, transportu i składowania żywności w
całym łańcuchu dostaw. Dzieje się tak na
przykład, gdy jadalne produkty spożywcze są pozostawiane na polu lub w
silosach, ulęgają degradacji przez niewłaściwe opakowanie lub gdy
zostaną zaatakowane przez szkodniki.
Najlepsze wyniki w tej kategorii mają kraje o wysokich dochodach,
jednak w niektórych z byłych republik radzieckich, w tym w Uzbekistanie,
na Białorusi i Ukrainie, poziom strat żywności
również był niski i wynosił odpowiednio: 1,6 proc., 2,3 proc. oraz 2,4
proc. Dla porównania w Polsce poziom ten osiągał 3,7 proc., dzięki
czemu otrzymała 81,9 pkt. na 100 możliwych.
Z kolei najniższą punktację dla tego wskaźnika uzyskały kraje Afryki
Subsaharyjskiej. W 10 krajach najniżej ocenianych pod tym względem,
straty żywności wahały się w przedziale 9,5 proc.
w Malawi, do nawet 18,9 proc. w Ghanie.
- Bezpieczeństwo żywnościowe to jedno z najważniejszych globalnych
wyzwań współczesnego świata. Każdego roku liczba ludności na świecie
rośnie o 75 mln osób. Szacuje się, że
populacja światowa może osiągnąć ponad 9 miliardów w 2050 roku -
komentuje Piotr Gill. - Indeks pozwala śledzić globalne zmiany, które wpływają na bezpieczeństwo
żywnościowe na bieżąco. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu kompleksowych wskaźników, które są stale aktualizowane - dodaje.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).