Spośród największych unijnych
producentów wieprzowiny, w tygodniu 30.06-06.07, ceny nieznacznie
spadły w Niemczech (o 0,3 proc.) oraz w Danii (o 0,1 proc.). Jest to
pierwsza obniżka cen w tych krajach od dwóch miesięcy. Jednym z
czynników mających wpływ na obecną sytuację jest mniejszy, niż w roku
ubiegłym, wolumen eksportu do krajów trzecich, co jest konsekwencją
zamknięcia rynku rosyjskiego. Według informacji KE w br. spadek eksportu
unijnej wieprzowiny może wynieść nawet 7 proc. KE prognozuje ponadto
niewielki wzrost produkcji w br., co dodatkowo może wpłynąć negatywnie
na poziom cen na rynku unijnym.
Jeżeli w następnych tygodniach
ceny, w Danii i w Niemczech, będą nadal spadać można się również
spodziewać obniżek cen w Polsce, która jest importerem netto
nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, pochodzącego głównie z ww. państw.
Obecnie
sytuacja na krajowym rynku wieprzowiny jest korzystna dla producentów -
ceny żywca nadal rosną. W monitorowanych przez MRiRW zakładach, w
tygodniu 30.06-06.07, za kilogram żywca wieprzowego płacono średnio 5,57
zł. Było to o 2,5 proc. mniej niż przed rokiem ale dynamika wzrostu
jest większa niż w 2013 r., co w przypadku utrzymania się trendu
wzrostowego może pozwolić na osiągnięcie ubiegłorocznego poziomu cen w
najbliższym tygodniach.