Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt Ministerstwa Rolnictwa w sprawie pozostałości pestycydów.
Ministerstwo Rolnictwa planuje ujednolicenie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności z poziomami stosowanymi w UE. Nowe poziomy nie sposowdują zagrożenia dla zdrowia konumenta, natomiast przyczynią się do zwiększenia konkurencyjności polskiego rolnictwa i przetwórstwa.

Rozporządzenia unijne określają najwyższe dopuszczalne limity chemikaliów zawartych w kupowanych przez konsumentów owocach, warzywach i mięsie. Generalnie jednak polskie normy są znacznie surowsze od unijnych. Zapowiadane zmiany nie zmniejszą bezpieczeństwa polskiej zywnosci, gdyż poziomy unijne uznawane sa za w pełni bezpieczne, co potwierdzają naukowcy i gwarantuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.   W Ministerstwie Rolnictwa trwają prace nad sprawdzeniem i weryfikacją proponowanych zmian. Na razie ministerstwo opublikowało jedynie projekt noweli rozporządzenia, które określa, ile pestycydów może się znaleźć w paszach. Z planów legislacyjnych resortu na pierwsze półrocze 2008 r. wynika też, że urzędnicy chcą zmniejszyć wymogi dla produkujących wyroby mleczne o tradycyjnym charakterze.
Zapowiadana zmiana to niewątpliwie dobry krok w kierunku wyrównywania warunków funkcjonowania producentów polskich, którzy ponosili straty z tytułu mniejszej wydajności produkcji i z trudnoscią mogli konkurować z producentami z innych krajów europejskich.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij