J.S. Hamilton Poland S.A. rozszerza możliwości analityczne w zakresie oznaczania pozostałości pestycydów w żywnościStosowanie pestycydów w gospodarce rolnej spowodowało znaczne zwiększenie upraw i pozwoliło na ograniczenie występowania chorób wśród hodowanych zwierząt, a tym samym umożliwiło wzrost produkcji w sektorze żywnościowym. Jednocześnie obecność pozostałości pestycydów w gotowym produkcie jest wysoce niepożądana z powodu ich udowodnionego negatywnego wpływu na organizmy ludzkie (wykazują bowiem możliwe działanie teratogenne, mutagenne i kancerogenne). Z tego powodu istotne jest ciągłe i nieustanne kontrolowanie pozostałości pestycydów (oraz produktów ich przemian) w żywności.Ze względu na występowanie pozostałości pestycydów w
artykułach spożywczych na niskim lub bardzo niskim poziomie zawartości,
konieczne jest stosowanie odpowiednich technik izolacji i wzbogacania
analitów z matrycy w celu ich rzetelnego i dokładnego oznaczenia. Z drugiej
strony - różnorodność zarówno matryc, jak i związków, należących do grupy
określanej terminem pestycydy w znaczny sposób utrudnia znalezienie
jednej, uniwersalnej metodyki oznaczania wszystkich pestycydów we wszystkich
możliwych artykułach żywnościowych. We współczesnej analityce żywności w
zakresie oznaczania pozostałości pestycydów dużym zainteresowaniem cieszą się
techniki, pozwalające na skrócenie cyklu analitycznego. Są to tak zwane analizy
wielopozostałościowe (tzw. analizy multi) umożliwiające oznaczenie znacznej
liczby związków podczas jednego cyklu analitycznego przy zastosowaniu
odpowiedniego przygotowania próbki oraz technik chromatograficznych sprzężonych
z techniką spektrometrii mas na etapie oznaczeń końcowych.
Jednym ze sposobów przygotowania próbek do analiz multi jest
technika oznaczana akronimem QuEChERS, pochodzącym od terminów quick, easy, cheap,
effective, rugged, safe. Technika ta, wykorzystana po raz pierwszy w roku 2003
staje się w chwili obecnej jedną z najpopularniejszych technik
przygotowania próbek artykułów żywnościowych (głównie owoców, warzyw i
przetworów owocowo-warzywnych) pod kątem oznaczania pestycydów. Pozwala na
ograniczenie stosowania wyposażenia laboratoryjnego na etapie przygotowania
próbek oraz znacznie zmniejsza jego czasochłonność. Przygotowanie próbek owoców
i warzyw przy zastosowaniu techniki QuEChERS składa się tylko z dwóch etapów -
zminiaturyzowanej ekstrakcji i oczyszczania za pomocą dyspersyjnej
ekstrakcji do fazy stałej. W przypadku niektórych produktów żywnościowych,
takich jak np. żywność wysokotłuszczowa lub suszona (np. przyprawy, zioła) do
oznaczania pozostałości pestycydów nadal znajduje zastosowanie technika
przygotowania próbek, wykorzystująca ekstrakcję typu ciecz-ciało stałe,
oczyszczanie z wykorzystaniem chromatografii żelowo-permeacyjnej (GPC)
czy też oczyszczanie z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy
stałej (SPE).
W
dużej grupie związków zaliczanych do pestycydów są jednak substancje, które z
uwagi na swoją budowę chemiczną i/lub właściwości chemiczne nie mogą być
oznaczone przy zastosowaniu analiz typu multi. Wymagają one odrębnego
postępowania analitycznego, a czasami również zmiany techniki oznaczeń
końcowych. Oznaczanie zawartości ditiokarbaminianów polega na uwolnieniu
disiarczku węgla z obecnych w badanym produkcie pozostałości ditiokarbaminianów
i/lub disiarczku tiuramu w wyniku ogrzewania próbki z kwasem chlorowodorowym i
chlorkiem cyny (II) w gazoszczelnym naczyniu w celu, a następnie
ilościowym jego oznaczeniu za pomocą techniki chromatografii gazowej z
detektorem wychwytu elektronów (ECD). Technika ta jest również wykorzystywana
do oznaczenia zawartości bromków nieorganicznych wyrażonych jako jon bromkowy
po uprzednim przekształceniu do 2-bromoetanolu. Laboratorium J.S. Hamilton
Poland S.A. w ostatnim czasie wdrożyło kolejne metody „dedykowane”
umożliwiające oznaczenie zawartości glifosatu i jego metabolitu AMPA,
glufosynatu i jego metabolitu MPPA, mepikwatu i chloromekwatu, etefonu oraz
fosetylu glinowego w żywności z wykorzystaniem techniki chromatografii
cieczowej sprzężonej z tandemowym spektrometrem mas. Metody te po
zakończeniu procesu walidacyjnego zostały włączone do zakresu akredytacji
dzięki akredytacji metod stosowanych w J.S. Hamilton Poland S.A. do oznaczania
pestycydów w artykułach rolno-żywnościowych w zakresie elastycznym.
W poniższej tabeli przedstawiono pełną ofertę J.S. Hamilton
Poland S.A. w zakresie możliwości oznaczania pozostałości pestycydów w żywności
i paszach.
Obiekt
|
Metoda
|
Technika
|
Ilość pestycydów
|
Analizy wielopozostałościowe (analizy multi)
|
Artykuły rolno-żywnościowe
|
PN-EN 15662:2008
LMBG-00.00-34:1999 (DFG S19) z wyłączeniem modułu E9
|
GC-MS
GC-MS/MS
LC-MS/MS
|
Ilość oznaczanych pestycydów zależy od badanego obiektu:
ok. 750 związków: owoce, warzywa, zboża i ich przetwory
ok. 100 związków: mleko, mięso, ryby i ich przetwory,
tłuszcze i oleje roślinne oraz zwierzęce, jajka, przyprawy, zioła
ok. 200 związków: nasiona roślin oleistych
ok. 200 związków: herbata
ok. 250 lub 550 związków: miód
|
Żywność dla niemowląt i małych dzieci
|
ok. 600 związków
|
Pasze i karmy
|
LMBG-00.00-34:1999 (DFG S19) z wyłączeniem modułu E9
|
GC-MS
GC-MS/MS
|
ok. 100 związków
|
Surowce zielarskie
|
PES/01/2011/1
|
GC-MS/MS
|
ok. 110 związków
|
Woda do spożycia
|
PN-EN ISO 6468:2002
|
GC-ECD
|
ok. 20 związków
|
Analizy dedykowane
|
Artykuły rolno-żywnościowe
|
PN-EN 12396-2:2002
|
HS-GC-ECD
|
Ditiokarbaminiany jako CS2
|
PN-EN 13191-2:2002
|
GC-ECD
|
Bromki nieorganiczne jako Br ͞
|
PB-221/LC, wyd. II z dnia 02.06.2014
|
LC-MS/MS
|
Glifosat i jego metabolit AMPA
Glufosynat i jego metabolit MPPA
|
Mepikwat i chloromekwat
|
Etefon
|
Fosetyl glinowy
|
Żywność dla niemowląt i małych dzieci
|
PN-EN 12396-2:2002
|
HS-GC-ECD
|
Ditiokarbaminiany jako CS2
|
Surowce zielarskie
|
PES/02/2011/1
|
GC-ECD
|
Bromki nieorganiczne jako Br ͞
|
(Źródło: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę J.S. Hamilton Poland S.A.).
pełna lista aktualności
|