Rozporządzenie Komisji Europejskiej w sprawie WWAW wyniku działań podjętych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po 1 września br. polscy producenci tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych będą mogli stosować obecnie obowiązujące limity dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).
Stały
Komitet do spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (SCoFCAH) działający
przy Komisji Europejskiej 1 lipca br. zaopiniował pozytywnie projekt
rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej w tej sprawie.
Obecne normy
dla WWA (tj. benzo(a)piren na poziomie nie wyższym niż 5 µg/kg oraz suma WWA na
poziomie nie wyższym niż 30 µg/kg) będą mogły mieć zastosowanie po 1 września
br. wyłącznie dla tych tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych, które będą
umieszczane na rynku krajowym.
W ciągu
trzech lat, od zastosowania nowych przepisów, Komisja zastrzegła sobie prawo do
ponownej oceny sytuacji. Okres ten powinien być więc wykorzystany przez
producentów na modyfikację technologii wędzenia tak, aby skutkowała ona
obniżeniem poziomów WWA tam, gdzie jest to możliwe, bez utraty typowych cech
organoleptycznych danego produktu. W tym czasie na terytorium Polski będzie
także kontynuowane monitorowanie poziomów WWA w tradycyjnie wędzonych
produktach mięsnych.
Z uwagi na
unijną procedurę legislacyjną, publikacji rozporządzenia Komisji należy się
spodziewać nie wcześniej, niż w październiku br. po zaakceptowaniu przez
Parlament Europejski. Niemniej jednak Komisja przewidziała zastosowanie
przepisów z mocą wsteczną, tj. od dnia 1 września 2014 r.
W celu
umożliwienia ich zastosowania na terytorium Polski konieczne będzie wydanie
odpowiednich przepisów krajowych, nad opracowaniem, których rozpoczęto już
prace w resorcie rolnictwa.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|