Informacje na etykietach produktów spożywczych - Przewodnik GIJHARS do rozporządzenia nr 1169/2011Z dniem 13 grudnia 2014 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych mając na uwadze datę rozpoczęcia stosowania ww.
rozporządzenia oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców
działających na rynku artykułów rolno-spożywczych, podjął działania mające na
celu opracowanie przewodnika do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady
(UE) Nr 1169/2011, który ujednolici sposób postępowania przy podawaniu
konsumentom informacji na temat żywności.
Przewodnik do rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ma pomóc wszystkim podmiotom łańcucha żywnościowego oraz właściwym organom krajowym
w lepszym zrozumieniu i prawidłowym stosowaniu rozporządzenia. Dokument ten nie posiada oficjalnego statusu prawnego i w razie sporu ostatecznej
interpretacji prawa dokonują Sądy Administracyjne.
Przewodnik został opracowany przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy z
Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urzędem Ochrony Konkurencji i
Konsumentów (Inspekcją Handlową).
Dokument ten będzie podlegał aktualizacji wraz z
wydawaniem: aktów wykonawczych do rozporządzenia oraz nowych wytycznych Komisji
Europejskiej.
Przewodnik jest dostępny na stronie
internetowej www.ijhars.gov.pl
w banerze Przewodnik do rozporządzenia 1169/2011.
(Źródło: GIJHARS).
pełna lista aktualności
|