Konferencja szkoleniowa PFPŻ ZP pt.: „Bezpieczeństwo opakowań do żywności”Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Bezpieczeństwo opakowań do żywności”Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością, bieżący stan prawny i trwające prace legislacyjne
dotyczące opakowań do żywności były głównymi tematami konferencji szkoleniowej, która
odbyła się 26 czerwca 2014 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane
przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. Zainteresowanie tą tematyką było duże, w
konferencji wzięło udział ponad 50 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych
z całej Polski, reprezentujących różne branże.
Konferencję prowadziła Dorota
Kozłowska – dyrektor ds. legislacji
Polskiej Federacji Producentów Żywności
Związku Pracodawców.
Pierwszym prelegentem była Marzena
Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu
Higieny, która omówiła prace legislacyjne w zakresie bezpieczeństwa opakowań
żywności. Swoją prezentację rozpoczęła od
przedstawienia wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących zawartości
deklaracji zgodności oraz dokumentów towarzyszących dla materiałów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Uczestnicy konferencji zapoznali się
także z planowanymi zmianami rozporządzeń unijnych (m.in. w zakresie tworzyw sztucznych
z recyklingu, biocydów, limitów migracji).
Następnie praktyczne podejście do
realizacji wymagań w zakresie dokumentacji dla materiałów i wyrobów z tworzyw
sztucznych przeznaczonych do kontaktów z żywnością omówił Adam Fotek z J.S.
Hamilton Poland S.A. W swojej prezentacji zwrócił uwagę uczestników szkolenia
na odpowiedni dobór warunków badań w kontekście przeznaczenia wyrobu. Ponadto,
wyjaśnił wątpliwości związane ze stosowaniem
płynów zastępczych.
W swoim kolejnym wykładzie Adam Fotek
z J.S. Hamilton Poland S.A. omówił najnowsze zalecenia dla materiałów i
wyrobów z papieru i tektury oraz z metali i stopów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
Konferencję zamknęła prezentacja Tomasza
Jaworskiego z Kancelarii Tomasik & Jaworski Sp. p. Adwokat omówił kary za
stosowanie w przemyśle spożywczym lub wprowadzanie do obrotu opakowań
niezgodnych z wymaganiami prawnymi.
Partner główny
konferencji:
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- Kancelaria
DENTONS
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z
o.o.
- TUV Rheinland
Patroni seminarium PFPZ ZP:
- Krajowa Unia Producentów Soku
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
| Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPZ |
| | Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
| | Adam Fotek - J.S. Hamilton Poland S.A. |
|
| Tomasz Jaworski - Kancelaria Tomasik & Jaworski Sp. p. |
| | Prelegenci Konferencji |
| | Prelegenci Konferencji |
| | |
pełna lista aktualności
|