Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności, 11 - 12 czerwca 2014 r.Relacja z Akademii PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności, która odbyła się w Serocku/ k WarszawyW dniach 11 - 12 czerwca 2014 r. w Serocku/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców, podczas której została przekazana zróżnicowana specjalistyczna wiedza w kwestiach legislacyjnych oraz praktycznego postępowania. Konferencja szkoleniowa dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa żywności i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego. Akademię uroczyście otworzył Andrzej Gantner - dyrektor generalny PFPŻ ZP. Część merytoryczną rozpoczęła Anna Głodkowska z TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., która omówiła problemy w procesach certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. W swojej prezentacji pani Głodkowska zwróciła uwagę m.in. na audyt zerowy, czyli wstępną ocenę organizacji przed przystąpieniem do certyfikacji, który daje możliwość uniknięcia dużej liczby niezgodności podczas właściwego audytu certyfikującego. Ponadto, przedstawione zostały kryteria jakie powinny decydować o wyborze jednostki certyfikującej i zasady planowania audytów. O bezpieczeństwie stosowania dodatków do żywności mówiła Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W wystąpieniu pani prelegent odpowiedziała na pytanie jak rozumieć określenie quantum satis oraz podane w przepisach maksymalne dawki, sposoby wyliczania ilości stosowanych substancji dodatkowych i aromatów oraz przypomniała podstawy prawne stosowania dodatków. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się także w jaki sposób ustalane są przez EFSA dozwolone poziomy spożycia dodatków i jak przebiega dalszy proces legislacyjny w UE oraz jakie są przyczyny odrzuceń rejestracji dodatków i aromatów. Kolejną prezentację pt. „ABC Listerii monocytogenes - zagrożenie i zwalczanie w zakładzie przemysłu spożywczego” przedstawiła Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland S.A. Omówiona została zdolność do przeżycia bakterii Listeria monocytogenes, występowanie i drogi zakażenia oraz co najważniejsze – główne elementy ograniczające szerzenie się pałeczek Listeria, czyli m.in. skuteczne metody mycia i dezynfekcji. Ostatni wykład pierwszego dnia Akademii poświęcony był prawnym aspektom reklamacji konsumenckich dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności oraz reklamacji pomiędzy przedsiębiorstwami branży spożywczej. Marcin Tomasik – adwokat z Kancelarii Tomasik Jaworski Sp.p. omówił odpowiedzialność i obowiązki przedsiębiorców, ale także ich prawa. Na zakończenie prezentacji przedstawił zagrożenia i korzyści różnych sposobów komunikacji ze stroną zgłaszającą reklamację. Drugi dzień Akademii tematem „Nowa żywność i GMO” otworzyła Marlena Żarnecka – adwokat z Kancelarii Salans FMC SNR Denton Oleszczuk sp. k. Uczestnicy spotkania uzyskali w trakcie wykładu informację zarówno nt. aktualnej legislacji jak i projektowanych zmian przepisów dotyczących zasad stosowania nowej żywności i genetycznie modyfikowanych organizmów jako składników produktów spożywczych. Następnie Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w swojej prezentacji omówiła stan prawn Bisfenolu A oraz innych substancji migrujących z opakowań, ze szczególnym uwzględnieniem ustawodawstwa krajowego i unijnego oraz trwających obecnie prac EFSA w tym zakresie. Andrzej Starski z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny przedstawił natomiast system RASFF wraz z przewodnikiem oceny ryzyka oraz omówił rolę Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w procesie oceny ryzyka. Zanieczyszczenie żywności metalami – aktualny stan prawny oraz prace EFSA, Komisji Europejskiej i Codex Alimentarius omówiłaMaria Wojciechowska-Mazurek, również z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W prezentacji zostały przedstawione m.in. najnowsze naukowe oceny ryzyka w zakresie pierwiastków szkodliwych dla zdrowia i ich nowe dawki referencyjne. Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło spotkanie było wystąpienie Anny Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia nt. alergenów żywnościowych. Uczestnicy Akademii mieli okazję zapoznać się z regulacjami prawnymi dotyczącymi alergenów w UE, w tym wymóg podawania informacji o alergenach na etykietach produktów spożywczych. Ponadto, pani Wojtasik omówiła badania naukowe w zakresie alergenów oraz ich związek z tworzonymi przepisami prawnymi UE. Akademię PFPŻ ZP prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP. Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP: - Kancelaria DENTONS
- J.S. Hamilton Poland S.A
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
Patroni Akademii PFPZ ZP: - Krajowa Unia Producentów Soku
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
| Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Anna Głodkowska - TÜV Rheinland Polska |
| | Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
|
| Małgorzata Stachowiak - J.S. Hamilton Poland S.A |
| | Marcin Tomasik – Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p. |
| | Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
| | Andrzej Starski - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
| | Maria Wojciechowska-Mazurek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego |
|
| Anna Wojtasik - Instytut Żywności i Żywienia |
| | Uczestnicy Akademii - dzień II |
| | | |
pełna lista aktualności
|