W maju szkolenia dla producentów wędzonych wędlinW drugiej połowie maja rozpoczną się szkolenia dla producentów wędlin. Chodzi o pomoc w zmianie technologii wędzenia, aby produkty spełniały nowe unijne normy dot. zawartości substancji smolistych - poinformował w środę wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.
Wkrótce zaczną obowiązywać bardziej
restrykcyjne unijne przepisy dotyczące m.in. wędlin wędzonych. Obecnie
dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od
września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych
produktów żywnościowych: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie
zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów,
bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje
rakotwórcze.
Jak mówił na posiedzeniu sejmowej
komisji rolnictwa Nalewajk, o ile badania wykazały przekroczenia nowej unijnej
normy w przypadku wędlin, to nie ma problemu w przypadku wędzonych ryb.
Inspekcja Weterynaryjna zbadała 200 prób, z czego 170 dotyczyło wędlin. 38
proc. z nich miało zawartość benzopirenu przekraczającą nową unijną normę.
Głównie pochodziły one od producentów
z województwa podkarpackiego i małopolskiego - zaznaczył wiceminister.
Poinformował też, że resort
rolnictwa zaplanował przeprowadzenia szkoleń dla tych producentów wędlin,
którzy chcieliby zmienić technologię wędzenia. Szkolenia będzie prowadziło
Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Rozpoczną się one 19 maja. Zakłada się
przeszkolenie 800 osób podczas jednodniowych sesji teoretycznych, a 150 osób
będzie mogło skorzystać z 4-dniowego szkolenia, w którym przewidziana jest
część warsztatowa.
Nalewajk podkreślił, że ministerstwo
podjęło też działania na forum Komisji Europejskiej, występując z wnioskiem o odsunięcie
w czasie obowiązywania tych przepisów. Zaznaczył, że minister Marek Sawicki we
wtorek rozmawiał w Brukseli w tej sprawie z komisarzem ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borgiem.
Chodzi o derogację dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych wędzonych
przeznaczonych do sprzedaży w kraju, w przypadku których stosowane są
tradycyjne metody wędzenia przy użyciu drewna. Takie produkty wpisane są na
listę produktów tradycyjnych, a sprawa dotyczy 131 wyrobów - wyjaśnił wiceszef
resortu.
Dodał, że resort zwrócił się ponadto
z prośbą o przysłanie unijnych ekspertów, którzy pomogliby rozwiązać problem
wędzenia wędlin.
Wiceminister zapewnił, że producenci
wędlin mogą liczyć na pomoc w ewentualnej zmianie procesu wędzenia. O pieniądze
będzie można starać się z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Źródło: PAP ,
biznesonet
pełna lista aktualności
|