Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – rozpoczęły się badania produktów z wołowiną na obecność nielegalnie dodawanej koniny
Zgodnie z zaleceniem Komisji 2014/180/UE z dnia 27 marca 2014 r., unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny.

Wszystko po to, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane przez producentów mięso. Zeszłoroczna afera z koniną mocno nadszarpnęła zaufanie do unijnej branży spożywczej. Testy mają dać konsumentom przekonanie, że kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. Kontrole potrwają do 16 czerwca 2014 r., natomiast sprawozdanie z ich wyników powinno zostać przedstawione, wraz z wszelkimi podjętymi środkami egzekucyjnymi do dnia 22 lipca 2014 r. Wszystkie produkty z wołowiny, zawierające więcej niż 1% koniny, będą dyskwalifikowane, a konsumenci o tym informowani. Poprzednio przeprowadzone kontrole wykazały, że prawie 5% sprzedawanych w Unii wyrobów zawierało w swoim składzie mięso końskie, które nie było zadeklarowane przez producentów. W Polsce, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech, we Francji oraz we Włoszech do badań zostanie pobranych 150 próbek, od mięsa mielonego, przez kiełbasy i gotowe dania z wołowiną.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij