Nowe etykiety na żywności mają ułatwić konsumentom wybór produktówIle soli jest w produkcie, czy zawiera on substancje alergenne, skąd pochodzi - takie informacje będą musiały znaleźć się na etykiecie produktu. Nowe wymagania wejdą w życie w grudniu br. - informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Branże spożywcze od kilku miesięcy przygotowują się do wprowadzenia nowych,
bardziej czytelnych etykiet ułatwiających konsumentowi świadomy wybór
produktów. Dotychczas w UE obowiązują różne przepisy dotyczące znakowania
żywności. Często etykiety są mało czytelne i nie zwierają wszystkich niezbędnych
informacji o produkcie. Nie ma też obowiązku informowania o kraju jego
pochodzenia. Tymczasem konsumenci stają się bardziej świadomi i chcą wiedzieć
nie tylko z czego składa się wyrób spożywczy, ale także - jaka jest jego
wartość odżywcza.
Komisja Europejska, chcąc uprościć i ujednolicić przepisy dotyczące
znakowania żywności w całej UE, zaproponowała nowe zasady, które ściśle
regulują wygląd etykiet, a także ich zawartość merytoryczną. Unijne
rozporządzenie zostało uchwalone w październiku 2011 r., a wejdzie w życie 13
grudnia tego roku. KE dała więc dużo czasu producentom żywności
na przygotowanie nowego wzoru etykiety - zauważyła rzeczniczka Głównego
Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Izabela Zdrojewska.
Etykiety mają być przede
wszystkim bardziej czytelne i muszą zawierać więcej informacji. Przy tym muszą
być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia. Nie mogą wprowadzać w błąd
kupującego co do cech, działania lub właściwości środka spożywczego -
zaznaczyła Zdrojewska. Dodała, że wymóg ten ma zastosowanie również do reklamy
oraz prezentacji środków spożywczych, sposobu ustawienia oraz otoczenia, w
jakim są pokazywane.
Zmiana etykiet ma ułatwić
konsumentom odnalezienie potrzebnych informacji o produkcie żywnościowym
podczas zakupów. Dlatego została określona minimalna wysokość czcionki,
jaką mają mieć napisy - litery muszą mieć co najmniej 1,2 mm. Ponadto
informacje na temat żywności muszą być dobrze widoczne i nieusuwalne.
Jeżeli wyrób będzie zawierał substancje mogące wywołać alergie lub reakcje
nietolerancji pokarmowej, konieczne będzie specjalnie oznakowanie na etykiecie.
Obowiązkowe będzie umieszczanie informacji o kraju pochodzenia żywności.
Obecnie ten obowiązek dotyczy wołowiny i produktów z wołowiny, ryb, oliwy z
oliwek, miodu, owoców i warzyw. Nowe prawo rozciąga go na wieprzowinę, mięso z
owiec, kóz oraz drobiu. Informację o kraju lub miejscu pochodzenia będzie
trzeba podać również w przypadku, gdy brak jego wskazania mógłby wprowadzać
konsumenta w błąd, w szczególności, gdy informacje towarzyszące środkowi
spożywczemu lub sama etykieta mogłyby sugerować, że dany produkt pochodzi z
innego miejsca.
Osoby przestrzegające diety znajdą wkrótce na etykiecie informacje o
wartości energetycznej, ilości tłuszczu,
kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli.
Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona
informacją o ilości innych składników odżywczych. Obowiązkowe znakowanie
wartością odżywczą będzie obowiązywać od 2016 roku.
Na opakowaniach produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów
rybołówstwa muszą być umieszczone dane m.in. o obecności białek i o ich
pochodzeniu, o dodanej wodzie (jeżeli przekracza ona 5 proc. wagi gotowego
produktu), a jeżeli wyrób nie jest w jednym kawałku, np. w przypadku kostki
rybnej, to muszą być informacje, że jest on "z połączonych kawałków mięsa”
lub „z połączonych kawałków ryby” - tłumaczy Zdrojewska.
Do obowiązkowych informacji trzeba też zaliczyć umieszczenie daty zamrażania
produktów mięsnych
i rybnych oraz wskazywanie na etykiecie wędlin, że ich osłonka nie jest
jadalna.
Zmiany, które będą wprowadzone w zakresie etykietowania żywności, mają
służyć ochronie zdrowia i interesów konsumentów - podsumowała Zdrojewska.
Źródło: PAP, biznesonet
pełna lista aktualności
|