UE – miód z pyłkiem GMO nie będzie oznakowanyWe wrześniu 2012 r. KE przyjęła wniosek w sprawie zmiany rozporządzenia Rady WE/110/2001 z 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.
Celem zmian byłoby bardziej
precyzyjne określenie rzeczywistej natury pyłku w miodzie. Komisja zdefiniowała
we wniosku pyłek jako naturalny komponent miodu, a w dokumencie z 2001 roku pyłek
był określony jako składnik miodu. Dnia 16 kwietnia br. PE poparł przyjął
rezolucję ustawodawczą w sprawie wniosku dotyczącego zmiany rozporządzenia Rady
2001/110/WE odnoszącą się do miodu. Po uznaniu pyłku jako naturalnego składnika
miodu wobec niego nie będą miały zastosowania przepisy wymagające kosztownej i
skomplikowanej procedury zamieszczenia wykazu składników na etykiecie.
Praktycznie oznacza to, że producenci nie będą zobligowani do oznaczania miodu
zawierającego pyłek pochodzący z roślin zmodyfikowanych genetycznie z uwagi na
fakt, że nie przekracza on progu 0,9% zawartości produktu wymaganego do
oznakowania tj. składnika GMO (naturalna zawartość pyłku w miodzie jest na
poziomie około 0,5%).
Równolegle 16 kwietnia br. GP
opublikował raport w którym ocenia, że pszczoły przenoszą 17 rodzajów
pestycydów oraz rekomendował większą ochronę tych owadów przed przemysłowymi
technikami stosowanymi w rolnictwie.
Internet: http://goo.gl/jmU413
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.:
Agra Facts No 30-14
pełna lista aktualności
|