Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zbiory oleistych w Unii mogą spaść o 2,5 proc.
Francuska organizacja COCERAL opublikowała pod koniec marca pierwsze w br. prognozy zbiorów roślin oleistych w Unii. Zbiory oleistych (soja, słonecznik i rzepak) zapowiadają się na poziomie około 30,2 mln ton wobec 30,9 mln ton w 2013 roku, co oznacza spadek o 2,5 proc. Do spadku prawdopodobnie przyczyni się zmniejszenie zbiorów słonecznika - informuje FAMMU/FAPA.

Całkowity areał oleistych w UE28 ma być na poziomie 11,580 mln ha wobec 11,623 mln ha, a średnie plony powinny spaść z 2,66 t/ha do 2,61 t/ha.


Produkcja rzepaku powinna w br. wzrosnąć o 1,9 proc. do około 21,2 mln ton dzięki wzrostowi areału z 6,68 mln ha do 6,77 mln ha oraz plonów z 3,11 t/ha do 3,13 t/h. Największe zbiory rzepaku zapowiadają się tradycyjnie w Niemczech (5,43 mln ton wobec 5,83 mln ton), Francji (5,11 mln ton wobec 4,32 mln ton), Polsce (2,55 mln ton wobec 2,56 mln ton) oraz Wielkiej Brytanii (2,40 mln ton wobec 2,15 mln ton).


Produkcja słonecznika powinna zmniejszyć się o 1,2 mln ton do około 7,7 mln ton (-13,6 proc.) wobec 8,9 mln ton rok wcześniej na skutek spadku areału oraz plonów z 1,98 do 1,77 t/ha. Wzrost spośród największych producentów dotyczy tylko Francji z 1,63 do 1,65 mln ton, natomiast spadki mogą dotknąć: Hiszpanię z 0,98 do 0,84 ton, Węgry z 1,47 do 1,37 mln ton, w Bułgarię z 1,93 do 1,43 mln ton oraz Rumunię z 2,01 do 1,54 mln ton.


Zbiory soi pozostaną tradycyjnie na niewielkim poziomie 1,33 mln ton wobec 1,27 mln ton przed rokiem (+4,8 proc.).


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij