Eksperci TÜV Rheinland Polska dyskutują z przedstawicielami branży spożywczejZnakowanie żywności, stosowanie środków ochrony roślin, kodeksy dostawców marek społecznie odpowiedzialnych to tylko niektóre z tematów poruszanych w trakcie dwudniowych warsztatów eksperckich, zorganizowanych przez TÜV Rheinland Polska pod koniec marca w Łodzi.Zgodnie
z przewidywaniami, najwięcej emocji wśród uczestników warsztatów wzbudził temat
znakowania żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. uszczegóławia, harmonizuje i
upraszcza regulacje dotyczące informowania o żywności. W praktyce jednak jego
zapisy nie zawsze są zrozumiałe, stąd możliwość popełnienia kosztownych błędów.
Uczestnicy warsztatów podawali liczne przykłady dobrych i złych praktyk w tym
zakresie i żywo dyskutowali z Andrzejem Kucielem, Specjalistą ds. Rynku
Żywnościowego Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska, który prowadził
tę cześć spotkania.
Interesującym
tematem dla przedstawicieli branży spożywczej okazały się także kodeksy
dostawców marek społecznie odpowiedzialnych. Danuta Kędzierska, Kierownik
Standardów Odpowiedzialności Społecznej TÜV Rheinland Polska wskazała zebranym
narzędzia pomagające określić, jakie standardy mogą mieć zastosowanie dla
poszczególnych producentów czy przetwórców. Wyjaśniła także skąd biorą się
wymagania standardów odpowiedzialności społecznej i co poza jakością i
terminowością decyduje o powodzeniu kontraktu.
Małgorzata
Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym
TÜV Rheinland Polska opowiedziała natomiast o stosowaniu środków ochrony roślin
w uprawach. Wskazała także, jak ważne jest, aby badania pozostałości pestycydów
przeprowadzono w laboratorium z
odpowiednią akredytacją.
Na temat
badań laboratoryjnych w kontekście branży spożywczej mówili także eksperci Laboratorium
Żywnościowego TÜV Rheinland Polska. Karolina Wojdała, Specjalista ds.
Badań przedstawiła zagadnienia związane
z materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, a Andrzej
Kuciel wyjaśnił kwestie wymagań prawnych wobec producentów.
Poza
ekspertami jednostki certyfikacyjnej warsztaty prowadzili także zaproszeni
goście, wśród nich znaleźli się przedstawiciele firm Makro Cash & Carry
Polska, Diversey Polska, Mefisto oraz Sowul&Sowul.
***
TÜV
Rheinland Polska jest w czołówce firm
certyfikacyjnych i badawczych w Polsce. Spółka jest częścią międzynarodowego
koncernu TÜV Rheinland Group, działającego w Niemczech od ponad 140 lat. Polski
oddział w trakcie kilkunastu lat działalności (od 1994 r.) zdobył pozycję
eksperta w dziedzinie certyfikacji wyrobów, technologii, systemów
zarządzania i personelu na krajowym rynku. Wśród klientów TÜV Rheinland Polska
znajdują się obecnie największe przedsiębiorstwa m. in. z branży
spożywczej, budowlanej, energetycznej i medycznej. Więcej informacji: www.tuv.pl
Kontakt dla mediów:
Agata Tynka
Specjalista ds. Public Relations
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
tel.: +48 32 271 64
89 w. 105
email: agata.tynka@pl.tuv.com
www.tuv.pl
pełna lista aktualności
|