Informacja Głównego Lekarza Weterynarii dotycząca najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych – WWA i benzo(a)pireny.W związku ze zmianą Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych Główny Lekarz Weterynarii celem monitoringu trudności polskich podmiotów z wdrożeniem przepisów unijnych w odniesieniu do zawartości WWA, benzo(a)pirenu i substancji smolistych w wędzonych produktach mięsnych,rybnych i wędzonych produktach mleczarskich, stworzył dedykowany temu zagadnieniu adres poczty elektoronicznej.Na adres WWA@wetgiw.gov.pl od dnia 21 stycznia 2014 roku polskie podmioty mogą wysyłać
informacje zawierające:
- wyniki badań (benzo(a)pireny i
WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
- temperaturę wewnątrz komory;
- temperaturę wewnątrz produktu
(nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
- czas ekspozycji na dym;
- czas obróbki termicznej;
- opis metody (met. tradycyjna - opis,
met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
W związku z powyższym Główny Lekarz
Weterynarii zachęca krajowych producentów do wysyłania ww.
informacji na stworzony i dedykowany do tego celu adres e-mail. Celem
przejrzystości wysyłanych informacji, należy w tytule e-maila wpisywać wyłącznie weterynaryjny
numer identyfikacyjny podmiotu, którego informacje dotyczą.
Źródło: GIW
pełna lista aktualności
|