Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Masło z PSA wprowadzane jest na rynek UE
Dnia 15 sierpnia 2013 r. zakończył się ubiegłoroczny sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (Program PSA) - informuje FAMMU/FAPA.

Według danych KE w okresie od 1 marca 2013 r. do 15 sierpnia 2013 r. w ramach programu do unijnych magazynów dostarczono ponad 89,39 tys. ton masła, to jest o ok. 32,9 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2012 roku, kiedy dostawy osiągnęły poziom 133,306 tys. ton i o 18% mniej niż w 2011 roku (105,705 tys. ton). Od dnia 16 sierpnia 2013 r. możliwe jest wprowadzanie masła ze składów na rynek.


W ciągu czterech miesięcy (tj. od dnia 16 sierpnia 2013 r. do 12 grudnia 2013 r.) na rynek Wspólnoty trafiło już 69,47 tys. ton masła z PSA. Stanowi to ponad 83,3% ilości, jaka w okresie od 1 marca do 15 sierpnia ubiegłego roku trafiła do prywatnego przechowalnictwa w ramach programu. Najwięcej tego tłuszczu wyprowadzane jest z magazynów w Holandii, Niemczech, Irlandii. Obecnie w składach pozostaje ponad 19,92 tys. ton tego tłuszczu.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij