W dniu 1 grudnia 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 4,07 EUR/kg i była zaledwie o 0,25% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 18,43% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). W ostatnich tygodniach zwyżkową tendencją charakteryzowały się ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 1 grudnia 2013 roku jego ceny wzrosły do poziomu 4,08 EUR/kg. W skali miesięcznej ceny masła w Polsce wzrosły o 7,09% (w ujęciu PLN odnotowano 7,4% zwyżki do 17,13 PLN/kg). Stawki te były wyższe od ceny interwencyjnej o 65,6% i o 0,25% wyższe od średniej dla całej UE.
Ostatnio taka sytuacja miała miejsce w grudniu 2012 roku, od tamtego momentu masło z Polski zwykle było o kilka procent tańsze niż średnio w UE. Z tego względu polskie masło już nie jest tak konkurencyjne we Wspólnocie, jak jeszcze w listopadzie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej tym tłuszczem. Warto jednak dodać, że na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tego tłuszczu wciąż są wyższe. Na rynku głównego unijnego producenta po 5% zniżce w połowie listopada ceny masła były stabilne i obecnie utrzymują się na średnim poziomie 4,13 EUR/kg. W przypadku innego potentata - Holandii w ostatnich tygodniach nie zaobserwowano większych wahań i w dniu 1 grudnia 2013 r., osiągając poziom 4,12 EUR/kg, ceny masła były tam przeciętnie o 0,49% wyższe niż przed miesiącem. W obu przypadkach ceny te są o ok. 18-23% wyższe niż przed rokiem.
Pomimo zwyżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1387 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty. Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Wciąż jednak cena tony masła z UE je przewyższa (o 986 EUR za tonę na początku grudnia).
Pomimo znacznie wyższych cen masła niż przed rokiem, produkcja tego tłuszczu jest na poziomie zbliżonym do tej z 2012 roku. Według danych KE, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o zaledwie 0,4% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Ponadto w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 5% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po pięciu miesiącach notowano 4,4% zwyżki w skali roku.
Ostatnie zwyżki cen masła na rynku UE miały miejsce w sierpniu. Związane to było m.in. z warunkami pogodowymi. W okresie letnim w wielu krajach UE praktycznie nie odnotowano większych opadów deszczu, co przełożyło się na słabszy wzrost pastwisk i niższą produkcję mleka. Obecnie sytuacja poprawiła się, a stabilizująco na ceny przetworów mlecznych nie tylko w UE, ale i w skali światowej działa sezonowy wzrost produkcji na półkuli południowej. Co prawda jej szczyt już minął, ale dostawy są w stanie zaspokoi obecny popyt.