Komisja Europejska chce zakazu klonowania zwierząt gospodarskichW dniu 18 grudnia br. Komisja Europejska (KE) przedstawiła propozycję przepisów zakazujących klonowania zwierząt gospodarskich na potrzeby rolnictwa w krajach Wspólnoty.
Ponadto zakaz ma dotyczyć także
importu klonowanych zwierząt oraz obrotu mięsem i mlekiem uzyskanym z klonowanych zwierząt. Jak wyjaśnił komisarz
Unii ds. zdrowia Tonio Borg propozycja KE składa się z dwóch dyrektyw. Pierwsza
dotyczy zakazu stosowania technik klonowania zwierząt gospodarskich, a także
proponuje zakaz importu do Unii zwierząt klonowanych. Druga zaś zabrania wprowadzania
do obrotu w UE żywności (mięsa oraz mleka), pochodzącego od klonowanych zwierząt.
Nie będzie jednak zabronione klonowanie do takich celów, jak badania naukowe, zachowanie
rzadkich ras lub zagrożonych gatunków czy też do produkcji produktów
leczniczych i wyrobów medycznych, o ile będzie można uzasadnić zastosowanie
takiej techniki.
Proponowany przez KE zakaz importu nie obejmuje jednak
potomstwa klonowanych zwierząt, nie przewiduje też oznaczania mięsa z nich
pochodzącego, jak chciał Parlament Europejski. Europosłowie podkreślali, że
klonowanych zwierząt nie używa się do produkcji mięsa, gdyż jest to zbyt
kosztowne, ale do reprodukcji i dopiero mięso od nich
trafia do sprzedaży.
Komisja spodziewa się, że nowe przepisy mogą wejść w życie
dopiero w 2016 r. Wcześniej swoje stanowiska w tej sprawie przyjmą Parlament
Europejski oraz Rada.
Obecnie nie wykorzystuje się klonowania w produkcji
żywności w krajach Wspólnoty. Obrót taką żywnością wymagałby uprzedniej zgody,
wydanej w oparciu o naukową ocenę bezpieczeństwa żywności sporządzoną przez
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Tymczasem żadna firma
spożywcza z Europy, ani spoza niej, nie występowała jeszcze o zezwolenie na
obrót żywnością produkowaną z zastosowaniem techniki klonowania. W 2008 r. EFSA
dokonała naukowej oceny ryzyka związanego z klonowaniem i stwierdziła, że nie
ma dowodów na to, by mięso i mleko od sklonowanych zwierząt i ich potomstwa
różniło się pod względem bezpieczeństwa od takich samych produktów
otrzymywanych ze zwierząt z konwencjonalnej hodowli. Ocena ta została
potwierdzona w kolejnych klatach 2009, 2010 i 2012.
Warto także wspomnieć, że według badań
Eurobarometru większość mieszkańców Unii Europejskiej nie aprobuje klonowania w
celach produkcji żywności, powołując się na względy związane z dobrostanem zwierząt oraz
ogólne przyczyny etyczne.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|