Problemy określania zawartości błonnika pokarmowegoObserwowany ostatnio wzrost zainteresowania tzw. zdrową żywnością w dużym stopniu orientowany jest na zawartość w spożywanych produktach błonnika pokarmowego.
Uważa się,
że dzienne spożycie błonnika w krajach europejskich, w tym w Polsce, jest
znacznie poniżej zalecanego poziomu tj. ok. 35 – 40 g.
Błonnik
może występować w żywności jako jej naturalny składnik, głownie w zbożach,
owocach i warzywach, bywa także często wprowadzany do produktów, jako dodatek
wzbogacający. Producenci stosują w tym celu różne formy błonnika: składniki
rozpuszczalne i nierozpuszczalne, wysoko- i niskocząsteczkowe, oporne skrobie i
maltodekstryny.
Zawartość
błonnika figuruje w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr
1169/2011 z dnia 25 października 2011 r., w wykazie danych szczegółowych,
których podawanie jest dobrowolne (art. 30 ust. 2). Również przepisy krajowe -
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007 (Dz.U.2007.137.967 ze zm.)
– określa zasady podawania na opakowaniu żywności informacji o wartościach
odżywczych, w tym o zawartości błonnika pokarmowego. W świetle Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 o
bezpieczeństwie żywności i żywienia informacje dotyczące wartości odżywczej są obowiązkowe dla
środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a w odniesieniu do
środków spożywczych powszechnie spożywanych – wówczas gdy w oznakowaniu,
prezentacji albo reklamie tego środka jest podawane oświadczenie żywieniowe.
Pomimo braku obowiązku, informacje o
wartościach odżywczych chętnie podawane są przez producentów - ze względów
marketingowych - na zasadzie dobrowolności
Warto w tym miejscu zacytować artykuł 46 wspomnianej wyżej Ustawy, który mówi,
że „oznakowanie środka spożywczego nie może :wprowadzać konsumenta w błąd”.
Uregulowania prawne i wynikające z
nich ograniczenia, a z drugiej strony względy marketingowe uzasadniają celowość
oznaczania zawartości błonnika w produktach żywnościowych. Dotyczy to zarówno
przypadków gdy producent umieszcza na opakowaniu oświadczenia żywieniowe, jak
również gdy chce podać informacje związane z wartością kaloryczną.
Pomocne w tym mogą być laboratoria
J.S. Hamilton Poland, wyspecjalizowane w analizie żywności, pod kątem jej
bezpieczeństwa i jakości.
Skład
chemiczny błonnika pokarmowego
Precyzyjne określenie zawartości
błonnika pokarmowego napotyka na trudności ze względu na różnorodny charakter
jego składników.
Błonnik definiowany jest jako
mieszanina polimerów węglowodanowych z co najmniej trzema jednostkami
monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i
należą do następujących kategorii:
- jadalne polimery węglowodanowe
naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,
- jadalne polimery węglowodanowe
otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych
lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają
powszechnie uznane dowody naukowe,
- jadalne syntetyczne polimery
węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie
uznane dowody naukowe.
Pełna treść artykułu: link
Autor: Dr Stanisław
Kmieciak – J.S.Hamilton Poland S.A.
pełna lista aktualności
|