UE – kontrowersje wokół propozycji Komisji dot. pyłku GMO w miodziePod koniec listopada br. Komitet ds. Środowiska PE wypowiedział się przeciwko planom Komisji, które wyłączyłyby producentów miodu z obowiązku oznakowania obecności zanieczyszczeń pyłku pochodzącego z roślin zmodyfikowanych genetycznie.
We wrześniu 2012 roku KE zaproponowała
zdefiniowanie klasyfikacji pyłku w miodzie jako naturalnego składnika. Wówczas
uniknięto by oznakowania: zawiera GMO, jeśli ilość pyłku GMO nie przekraczałaby
0,9% (naturalna ilość pyłku w miodzie zwykle stanowi około 0,5%).
Eksperci wyrażają pogląd, że badanie miodu będzie skomplikowane i drogie.
Stronnictwo „zielonych” w PE wyraziło zadowolenie i głosowanie określiło jako
zwycięstwo konsumentów.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 88-13
pełna lista aktualności
|