Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace EFSA w sprawie profili składników odżywczych żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport podsumowujący ostatni przegląd naukowy dotyczący tworzenia profili składników odżywczych żywności, czyli warunków odnoszących się do składu środków spożywczych, które będą decydować o możliwości stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na opakowaniach produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu na terenie Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Komisja Europejska musi ustanowić system profili składników odżywczych żywności w terminie do 19 stycznia 2009 r. W tym celu Komisja zasięga opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ma za zadanie wyjaśnienie z naukowego punktu widzenia wszystkich możliwych aspektów.

Podsumowanie działań EFSA jest dostępne na stronach internetowych:

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178667568794.htm

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Document/nda_report_nutrient_profiling.pdf

Pełny raport będzie dostępny na stronie:

 http://www.efsa.europa.eu/EFSA/ScientificOpinionPublicationReport/efsa_locale-1178620753812_EFSAScientificColloquiumReports.htm


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij