Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana Rozporządzenia Komisji nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
W dniu 7 grudnia br. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji nr 1441/2007 z 5 grudnia br. zmieniające Rozporządzenie nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 322).

Rozporządzenie wprowadza nowy załącznik dotyczący kryteriów mikrobiologicznych, zastępujący dotychczasowy Załącznik I.

 Zmiany dotyczą:

- produktów dla niemowląt i małych dzieci (Enterobacteriaceae, Enterobacter sakazakii, Salmonella),
- niektórych produktów odwodnionych (suchych) wymagających uwodnienia w procesie przyrządzania do spożycia (Bacillus spp.),
- referencyjnej metody analitycznej wykrywania enterotoksyny Staphylococcus w serach, mleku w proszku i serwatce w proszku,
- pobierania prób do analiz Salmonella w niektórych produktach mięsnych.

 Rozporządzenie wejdzie w życie 27 grudnia br.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij