FAO: Wzrost światowych cen żywności, przetwory mleczne stabilnieOd maju 2013 roku, kiedy to obserwowano dynamiczne spadki cen przetworów mlecznych w skali światowej indeks cen żywności FAO również zaczął zniżkować. W sierpniu i wrześniu obserwowano wzrost cen przetworów mlecznych, jednak spadkowy trend indeksu cen żywności nie został odwrócony - informuje FAMMU/FAPA.Zwyżkę przyniósł dopiero październik. W ubiegłym miesiącu indeks ten był o 1,32% wyższy niż we wrześniu. Wpływ na zaobserwowany wzrost, w największej mierze miała 7,4% zwyżka cen cukru, podczas gdy indeksy pozostałych grup produktów żywnościowych zwyżkowały mniej dynamicznie. Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie z niekorzystnych warunków atmosferycznych utrudniających zbiory w centralno-południowym regionie Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Ponadto pożar, który pochłonął znaczną część zapasów w porcie Santos w Brazylii dodatkowo pogłębił wzrost cen.
1% zwyżka notowań indeksu cen zbóż nastąpił na skutek wzrostu światowych cen pszenicy w związku z wzmożonym popytem importowym i pogarszającymi się perspektywami dla produkcji w Argentynie. Ponadto ceny ryżu po wyraźnym spadku we wrześniu wzrosły nieznacznie w październiku.
Indeks olejów roślinnych wzrósł o 2% co związane było z 5% zwyżką cen oleju palmowego (który osiągnął najwyższą cenę od 13 miesięcy) głównie na skutek niższej niż przewidywano produkcji w Azji południowo-wschodniej i przez wzmożony popyt importowy. Dynamikę zwyżki cen indeksu olejów roślinnych wyhamował natomiast spadek cen oleju sojowego w związku z perspektywami większych dostaw soi w bieżącym sezonie. Najmniej dynamiczną zwyżkę w ubiegłym miesiącu odnotowano w przypadku indeksu cen mięsa FAO (+0,15%).
Na taki stan rzeczy wpłynął wzrost cen wołowiny i mięsa owczego (na skutek ograniczonych dostaw eksportowych) przy spadku cen drobiu i wieprzowiny w związku z niższymi cenami pasz. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 205,8 punktu, i był o 5,28% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 217,3 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 10 miesięcy bieżącego roku jest o 1,21% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku zwiększył się o 0,42% w stosunku do jego poziomu z sierpnia i osiągnął wartość 252,1 punktu. Na minimalną zwyżkę wpłynął silny popyt na pełnotłuste mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), a także wzrost cen masła, podczas gdy ceny odtłuszczonego mleka w proszku zniżkowały, a w przypadku serów było stabilnie.
Ogólnie rzecz biorąc wartość tego wskaźnika jest na poziomie o 24,6% niższym niż w październiku 2012 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 10 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o ponad 25% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu - przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|