Prawne i podatkowe aspekty przekazywania darowizn żywności przez producentów żywności na cele społeczneKażdy producent żywności, który zdecyduje się na przekazywanie darowizn żywności nie tylko może skorzystać z przywilejów podatkowych, ale również przyczynia się do ograniczania skali marnotrawstwa żywności i wpisuje się w politykę zrównoważonej produkcji.
Darowizną
żywności będzie każde działanie, w wyniku którego bez jakiejkolwiek wymiernej
gratyfikacji darczyńca odda należącą do niego żywność (produkt lub półprodukt)
na rzecz wybranego przez siebie podmiotu. W świetle rozporządzenia 178/2002
darowizna niczym nie różni się od innych form „dysponowania żywnością”.
Dokonanie darowizny, a nawet już samo posiadanie żywności w celu dokonania
darowizny jest „wprowadzaniem na rynek”. Niedopuszczalne jest zatem dokonywanie
darowizny żywności niebezpiecznej, tj. szkodliwej dla zdrowia lub nie nadającej
się do spożycia przez ludzi. W świetle ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia niedopuszczalne jest także darowanie żywności po upływie zarówno
terminu przydatności do spożycia jak i daty minimalnej trwałości.
Producent
żywności nie jest obciążony podatkiem VAT od darowizny produktów spożywczych
zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług. Regulacje VAT przewidują
odmienne ujęcie podatkowe różnych kategorii darowizn żywności.
Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|