Podstawy prawne stosowania nazw środków spożywczychGłównym elementem umożliwiającym rozpoznanie środka spożywczego jest jego nazwa. W ogromnej ilości przypadków sama nazwa wystarczy konsumentowi do identyfikacji cech produktu.
Natomiast nieprawidłowa nazwa może łatwo wprowadzać w błąd. Z
tego względu przepisy prawa żywnościowego w szczegółowy sposób regulują zasady
określania nazw środków spożywczych. Wytyczne do określania nazw produktów
uwzględnione są w przepisach wspólnotowych, ale także dokumentach Komisji Kodeksu
Żywnościowego. Pewne zmiany do
obowiązującego porządku prawnego, w omawianym zakresie, wprowadziło
Rozporządzenie 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...),
które obowiązkowo będzie stosowane od 13 grudnia 2014 r. (poza określonymi w
przepisach wyjątkami).
Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|