Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych
W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności zostały ustalone kryteria mikrobiologiczne dla środków spożywczych.

Przed powstaniem Unii Europejskiej, państwa posługiwały się własnymi kryteriami mikrobiologicznymi, które znacznie różniły się. W związku z powyższym stosowanie niejednolitych wymagań, dotyczących przyjęcia lub odrzucenia przez państwa członkowskie partii towarów, powodowało poważne i powtarzające się problemy zarówno w kontroli granicznej, jak i w handlu wewnętrznym. Dlatego też konieczna była harmonizacja wymagań i opracowanie ujednoliconych kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych. Dzięki pracom, które rozpoczęły się w 2001 roku, opublikowano rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dla żywności. W następnych latach Komisja Europejska ustanowiła szereg zmian do powyższego rozporządzenia.


Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij