Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczychW celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności zostały ustalone kryteria mikrobiologiczne dla środków spożywczych.
Przed powstaniem Unii Europejskiej,
państwa posługiwały się własnymi kryteriami mikrobiologicznymi, które znacznie
różniły się. W związku z powyższym stosowanie niejednolitych wymagań,
dotyczących przyjęcia lub odrzucenia przez państwa członkowskie partii towarów,
powodowało poważne i powtarzające się problemy zarówno w kontroli granicznej,
jak i w handlu wewnętrznym. Dlatego też konieczna była harmonizacja wymagań i
opracowanie ujednoliconych kryteriów mikrobiologicznych dla środków
spożywczych. Dzięki pracom, które rozpoczęły się w 2001 roku, opublikowano
rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie
kryteriów mikrobiologicznych dla żywności. W następnych latach Komisja Europejska ustanowiła szereg zmian do
powyższego rozporządzenia.
Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|