Spadek skupu mleka przełożył się na obniżenia produkcji większości przetworówNiewielki spadek skupu mleka w Polsce w trzech pierwszych kwartałach br. (o 1% względem analogicznego okresu 2012 r.) przełożył się na obniżenie produkcji większości przetworów mleczarskich - informują analitycy Banku BGŻ.
Wyjątkiem było mleko płynne oraz sery świeże. Według danych GUS, w analizowanym okresie zakłady zatrudniające ponad 49 osób wytworzyły 2215 mln litrów mleka płynnego, tj. o 14% więcej w relacji rocznej oraz 299 tys. t serów twarogowych, co oznacza wzrost o prawie 6%. Z kolei dane Eurostatu wskazują, że w pierwszych trzech kwartałach br. istotnie zwiększono także produkcję pełnego mleka w proszku (PMP) - o ponad 10% w relacji rocznej do 23,6 tys. ton. Warto zwrócić uwagę, że jeszcze do lipca br. utrzymywały się spadkowe dynamiki produkcji, odwrócenie tych tendencji nastąpiło dopiero w sierpniu br. W pozostałych przypadkach produkcja artykułów mlecznych była już niższa niż rok wcześniej. W okresie styczeń - wrzesień br. zmniejszyło się przede wszystkim przetwórstwo mleka na masło i inne przetwory z tłuszczu mlecznego ogółem (wyrażone w ekwiwalencie masła o zawartości tłuszczu 82,00%) - o prawie 2% w relacji rocznej do 127,0 tys. ton. W zakładach mleczarskich spadła również produkcja serów dojrzewających oraz odtłuszczonego mleka w proszku - w obu wypadkach o prawie 1% r/r do odpowiednio 228 tys. t i 76,7 tys. ton. Duże zmiany nastąpiły też na rynku przetworów świeżych. Zmniejszono głównie produkcję śmietany - o prawie 7% w relacji rocznej do 160,0 mln litrów - ale także jogurtów - o prawie 5% do 334,4 mln litrów. Ze względu na stopniową poprawę sytuacji gospodarczej w Polsce i w krajach sąsiadujących, w kolejnych miesiącach spadkowe dynamiki będą prawdopodobnie wyhamowywać, a w przyszłym roku spodziewamy się wzrostu produkcji galanterii mlecznej. (Źródło: Bank BGŻ/www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|