Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkcja oleju rzepakowego wzrosła o 75 proc.
W lipcu tego roku, który rozpoczął nowy sezon 2013/14 na rynku rzepaku, przedsiębiorstwa zatrudniające 50 i więcej osób wyprodukowały 53,7 tys. t surowego oleju rzepakowego wobec 30,9 tys. t przed rokiem, co oznacza wzrost o blisko 75 proc. rok do roku - informuje Bank BGŻ, na podstawie danych IERiGŻ.

Bank przypomina, że GUS tegoroczne zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce oszacował na ok. 2,6 mln t, tj. o blisko 40 proc. więcej w porównaniu do niskich ubiegłorocznych. Gdyby tę wielkość odnieść do średniej z ostatnich lat, okazałoby się, że produkcja rzepaku w br. była o 24 proc.wyższa od przeciętnej w latach 2008-2012.


(Źródło: Bank BGŻ/ www.portalspożywczy.).    

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij