Bezpieczeństwo opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością a badania migracji globalnej. Część ILaboratorium badawcze J.S. Hamilton Poland S.A od kliku lat oferuje swoim Klientom kompleksowe, akredytowane badania opakowań i materiałów do kontaktu z żywnością w szczególności w zakresie szeroko pojmowanej migracji – zarówno migracji globalnej jak i migracji specyficznej.
W cyklu kolejnych trzech artykułów postaramy się
Państwu przybliżyć tę tematykę.
Potrzeby społeczeństwa oraz dbałość o stan środowiska
zmuszają producentów opakowań do szukania coraz to nowszych rozwiązań w
zakresie nowych materiałów opakowaniowych, nowych konstrukcji i technologii
pakowania. Oczekiwania konsumentów wobec opakowań produktów spożywczych to nie
tylko zapewnienie ochrony przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym, chemicznym
i fizycznym, czy dostarczenie odpowiednich wrażeń estetycznych. Dzisiaj oczekuje
się opakowań aktywnych i inteligentnych - wyposażonych w indykatory,
pochłaniacze czy emitery, oraz biodegradowalnych[1].
|
Wzrost świadomości społeczeństwa w
zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności pociąga za sobą wzrost oczekiwań w
zakresie bezpieczeństwa opakowań. Rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 z dnia 27
października 2004 r. wprowadzona została zasada, że
wszelkie materiały i wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego
kontaktu z żywnością muszą być dostatecznie obojętne, aby nie powodowały
przenikania do żywności substancji w ilościach, które mogą stanowić zagrożenie
dla zdrowia konsumenta oraz by nie powodowały niemożliwych do przyjęcia zmian w
składzie żywności czy pogorszenia jej cech organoleptycznych[2] .
Większość produktów żywnościowych może wchodzić w
różnego rodzaju interakcje z materiałem opakowaniowym np. poprzez migrację,
czyli przenoszenie chemicznych składników z opakowania do żywności, przenikanie
substancji z otoczenia przez opakowanie oraz absorpcję (absorpcja lotnych
składników żywności przez opakowanie lub absorpcja oparów organicznych przez
żywność)[3].
Wymienione zjawiska mogą skutkować zmianą początkowych właściwości ochronnych
opakowania oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Kwestia
bezpieczeństwa opakowań do żywności regulowana jest ustawodawstwem unijnym oraz
krajowym. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej producent ma obowiązek
sprawdzania zgodności finalnego produktu z wymaganiami i potwierdzenia tej
zgodności odpowiednimi dokumentami uzupełniającymi. Do dokumentów
uzupełniających można zaliczyć deklaracje zgodności otrzymane od dostawców,
raporty z badań migracji globalnej i specyficznej substancji do odpowiednich
płynów modelowych, obliczenia teoretyczne[4].
Limit migracji globalnej określany jest
jako łączna dopuszczalna masa wszystkich substancji nielotnych przenikających z
materiału lub wyrobu, w określonych warunkach badania do płynu modelowego
imitującego żywność[5].
W badaniu migracji globalnej należy uwzględnić, że żywność stanowi złożony materiał,
a więc przy wykonywaniu badania stosuje się takie środowiska, które pozwalają
na symulację przenoszenia substancji z materiału z tworzywa sztucznego do
żywności. Powinny one posiadać główne właściwości fizykochemiczne żywności.
Zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 10/2011 stosuje się: 10, 20, 50 % etanol, 3%
kwas octowy, olej roślinny oraz poli(tlenek 2,6-difenylo-p-fenylenu)[6]. znanego
też jako Tenax. Rozporządzenie dopuszcza również stosowanie zamienników płynów
modelowych[7], dlatego
powszechnie olej roślinny zastępuje się np. izooktanem, 95% etanolem. Podczas doboru odpowiedniego płynu modelowego należy
m.in. uwzględnić skład chemiczny i właściwości fizyczne danej żywności, a więc
rozważyć należy czy jest to żywność o charakterze hydrofilowym czy lipofilowym,
czy ma charakter kwaśny, czy i w jakiej ilości zawiera alkohol, czy żywność
zawiera warstwę tłuszczu na powierzchni. Istotny jest także dobór czasu trwania
badania oraz temperatura badania, które mają odzwierciedlać rzeczywisty czas i
temperaturę kontaktu żywności z danym opakowaniem. W doborze warunków badania
należy ponadto uwzględnić, jaką postać będzie miało opakowanie – czy będzie to
folia giętka czy sztywna, jedno- czy wielowarstwowa, a może będzie to pojemnik
- od tego zależeć będzie technika badania. W laboratorium J.S. Hamilton Poland
S. A badania wykonuje się czterema akredytowanymi metodami: przez całkowite
zanurzenie[8], z
zastosowaniem komory pomiarowej[9], z
zastosowaniem torebki[10] lub
przez napełnienie wyrobu[11].
Ostatecznie określić należy, czy opakowanie będzie wykorzystywane do wszystkich
rodzajów żywności, czy jego zastosowanie będzie zawężone do określonej grupy
żywność (kwestia wyboru najostrzejszych warunków badania) oraz czy kontakt
opakowania z żywnością będzie jednorazowy czy wielokrotny (kwestia jednokrotnego
bądź trzykrotnego badania). Wszystkie opisane wyżej czynniki powinny w możliwie
największym stopniu odtwarzać migrację, jaka może mieć miejsce z opakowania do
żywności.
Komisja Europejska ustaliła
dopuszczalne limity migracji globalnej, których przekroczenie uniemożliwia
wprowadzenie opakowania na rynek. Wynoszą one 10 miligramów ogólnej ilości ich
składników uwolnionych na dm2 powierzchni kontaktu z żywnością. W
przypadku materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu
z żywnością dla niemowląt i małych dzieci, limit ten wynosi 60 mg/kg płynu
modelowego[12].
Biorąc pod uwagę jak bardzo złożoną kwestią jest
wykonanie tego badania, sprostanie wszystkim stawianym opakowaniu wymaganiom
nie należy do najłatwiejszych zadań. Jest to jednak możliwe dzięki ścisłej
współpracy dostawców materiałów do produkcji opakowań z producentami i firmami
pakującymi artykuły spożywcze oraz z laboratorium wykonującym badanie. Tylko
taka współpraca zapewni uzyskanie odpowiednich informacji i umożliwi podjęcie
stosownych decyzji[13] przed
wprowadzeniem opakowania na rynek, a efektem tych działań będzie zapewnienie
bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentom.
Zachęcamy
Państwa do zapoznania się ze szczegółową ofertą laboratorium J.S. Hamilton
Poland zamieszczoną na stronie:
www.hamilton.com.pl
Wszelkie
zapytania proszę kierować do:
Michał
Pestka – Dyrektor Branży Badań Opakowań
e-mail: mpestka@hamilton.com.pl
tel. 661-601-612 Autor: mgr inż. Agnieszka Kibitlewska Kierownik Pracowni Badań
Produktów Nieżywnościowych
[1]
Dane ze strony internetowej: http://opakowania.com.pl/
[2] Art. 3
punkt 1, Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 27 października 2004 r. w sprawie
materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
[3] Joseph H. Hotchkiss, “An Overview of
Food and Food Packaging Interactions”
[4] Art. 16,
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw
sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
[5]
Art. 3, punkt 11, ibidem
[6]
Załącznik III, punkt 1, tabela 1, ibidem
[7]
Załącznik V, rozdział 3, punkt 3.4.2, ibidem
[8] PN-EN
1186-3:2005, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne -- Część
3: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez całkowite
zanurzenie
[9] PN-EN
1186-5:2005, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne -- Część
5: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych z zastosowaniem
komory pomiarowe.
[10] PN-EN
1186-7:2006, Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi --
Tworzywa sztuczne – Część 7: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów
modelowych z zastosowaniem torebki
[11] PN-EN
1186-9:2006, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne – Część
9: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez
napełnianie wyrobu
[12]
Art. 12, Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia
2011 r. w sprawie.... op. cit.
[13]
Informacja techniczna, Huber group; Dostosowanie
opakowań produktów spożywczych
pełna lista aktualności
|