Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier tanieje trzeci rok z rzędu
W tym roku cukier nie należy do szczególnie trafionych inwestycji. Notowania spadają systematycznie już od początku 2011 r. - od tego czasu cukier został przeceniony o około połowę. W styczniu 2011 r. za funt cukru płacono nawet 0,35 USD, gdy obecnie jest to około 0,18 USD. Jeśli więc notowania zakończą ten rok zniżką - będzie to już trzeci roczny spadek z kolei - podaje Parkiet.

Zniżka notowań cukru ma uzasadnienie fundamentalne - jego globalna produkcja jest spora, a bieżący sezon ma przynieść rekordowe zbiory trzciny cukrowej.

Według International Sugar Organization podaż cukru na światowym rynku będzie w tym sezonie większa o 10 mln ton niż popyt. To historyczny rekord, który oczywiście pomaga stronie podażowej, spychając notowania coraz niżej - czytamy w Parkiecie.


(Źródło: Parkiet).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij