Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Gwałtownie rośnie cena masła kakaowego
W nadchodzącym okresie świątecznym czekoladoholicy będą musieli sięgnąć głębiej do kieszeni, żeby zapłacić za swój smakołyk, ponieważ gwałtownie rośnie cena masła kakaowego, specjalnego składnika, który sprawia, że czekolada rozpływa się w ustach - podaje Biznes.Onet.pl za Reuters.

Sprzedaż firmy Lindt & Spruengli w pierwszych sześciu miesiącach 2013 r. wyniosła łącznie 1,132 mld franków szwajcarskich. - Wszyscy producenci czekolady skorzystali na sentymentach konsumenckich oraz na zimnej pogodzie, jednak nam udało się rozwinąć dwa razy szybciej, niż całej branży - skomentował wyniki firmy jej prezes i dyrektor generalny Ernst Tanner.


W Europie sprzedaż Lindta wzrosła organicznie o 5,8 proc. (rok temu - 4 proc.). Wpływy z rynku europejskiego stanowią 65 proc. całkowitych przychodów firmy. W Ameryce Północnej wzrost w pierwszej połowie roku wyniósł 12,7 proc. (rok temu 6,7 proc.).


Spółka zapowiada, że choć w drugiej połowie roku planuje dwucyfrowy wzrost w Ameryce Północnej, to jednak nie uda jej się globalnie podtrzymać wzrostu sprzedaży na obecnym poziomie. Lindt & Spruengli liczy, że wyniesie on w skali roku od 6 do 8 proc.


Lindt & Spruengli to szwajcarskie przedsiębiorstwo z Klichbergu w kantonie Zurych. Spółka od 1845 roku produkuje wyroby cukiernicze, głównie czekolady.


(Źródło: reuters.com).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij