Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt dotyczący nieopodatkowanej sprzedaży żywności - do komisji
Sejmowe komisje rolnictwa i finansów zajmą się senackim projektem ustawy umożliwiającej rolnikom nieopodatkowaną produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych, takich jak np. pieczywo, wędliny, dżemy, kompoty czy sery - zdecydował w piątek Sejm.

Za skierowaniem projektu nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i ustawy o swobodzie działalności gospodarczej do dalszych prac w komisjach opowiedziało się 303 posłów; nikt się temu nie sprzeciwił, a dwóch posłów wstrzymało się od głosu.

 

Jak przypomina Senat w uzasadnieniu do projektu, obecnie rolnicy mogą wytwarzać i sprzedawać bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce.

 

"Obowiązujące przepisy nie uwzględniają potrzeb obrotu. Co za tym idzie, sprzedaż przetworzonej żywności odbywa się obecnie poza legalnym obrotem, w tzw. szarej strefie" - wskazali senatorowie.

 

W uzasadnieniu podkreślono, że jest popyt na żywność produkowaną w tradycyjny sposób, a rolnicy na ten popyt odpowiadają, sprzedając wytworzone przez siebie produkty. "Skala tej produkcji jest na tyle niewielka, że rolnicy nie decydują się na wyjście z szarej strefy w obawie przed podatkiem dochodowym, którego zapłacenie czyniłoby ich działalność nieopłacalną" - czytamy w dokumencie.

 

Rolników zniechęca również formalizm procedur administracyjnych i podatkowych związanych z prowadzeniem przedsiębiorstwa. W efekcie zachowania niezgodne z prawem są stosunkowo powszechne i spotykają się z akceptacją społeczną - wskazano.

 

Zdaniem senatorów zmiana przepisów spowoduje, że taka produkcja zostanie objęta kontrolą sanitarną, otworzy się też droga do zrzeszania się rolników produkujących żywność przetworzoną, co przyczyni się do ulepszenia procedur jej wytwarzania i podniesienia jej jakości.

 

Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij