Meksyk: Nadprodukcja cukru pozwala na wywóz cukru na światowy rynekWysoka produkcja cukru w Meksyku, która w 2013 roku ma wzrosnąć aż o 35 proc. do 6,81 mln ton, sprawia, że kraj ten może stać się jednym z ważniejszych dostawców cukru na świecie. W poprzednich latach zwykle prawie cała nadwyżka była bezcłowo eksportowana w ramach NAFTA do USA - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.Stany Zjednoczone obecnie same mają nadprodukcję i nie są w stanie wchłonąć więcej meksykańskiego cukru. Dlatego też Meksyk zaczął eksportować do innych krajów.
Tamtejszy związek handlu szacuje, że wywóz cukru w sezonie 2012/13 z wyłączeniem USA przekroczy 700 tys. ton. Już ponad 110 tys. ton trafiło w sumie do Burkina Faso (33 tys. ton), Szwajcarii (24,8 tys. ton), Kanady (22,3 tys. ton), Mauretanii (18,8 tys. ton) i Kolumbii (12,1 tys. ton). Część meksykańskich handlowców powątpiewa jednak w tak wysoki szacunek wywozu cukru, argumentując to problemami logistycznymi.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters).
pełna lista aktualności
|