Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zniesienie VAT może ocalić 300 tys. ton utylizowanej żywności
300 tysięcy ton produktów spożywczych - tyle żywności rocznie można byłoby ocalić przed wyrzuceniem, gdyby sklepy mogły rozdawać niesprzedaną żywność bez podatku.

Takie są wyliczenia Banków Żywności, które kontynuują kampanię na rzecz całkowitego zniesienia VAT od produktów przekazywanych na cele charytatywne.

Obecnie podatku VAT od darowanej żywności nie płacą tylko producenci. Natomiast handlowcy i restauratorzy nadal są nim obciążeni, zatem bardziej opłaca im się nadwyżki utylizować.

Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności powiedział, że podatek VAT od darowanych produktów oznacza marnowanie pełnowartościowej żywności, która mogłaby być z pożytkiem przekazana potrzebującym. Ten problem widzą także handlowcy - mówi Marek Borowski.

Zaznacza, że jeżeli zmiany przepisów likwidujące całkowicie VAT od darowanej żywności zostaną wprowadzone - będzie to także sporym wyzwaniem organizacyjnym, bo nadwyżki trzeba będzie rozsądnie zagospodarować. Do tego potrzebne będą samochody chłodnicze i powierzchnie magazynowe oraz zorganizowanie ścisłej współpracy z organizacjami, które wykorzystują żywność na bieżąco: prowadzą jadłodajnie i stołówki dla potrzebujących, oraz opiekują się ubogimi rodzinami.

Nowelizacja likwidująca płacenie VAT od żywności darowanej przez sklepy, sieci handlowe hurtownie i restauratorów jest już zaakceptowana przez sejmową komisję finansów, prace nad nią Sejm wznowi jesienią.

Źródło: IAR, biznesonet

 

 

 

 

 

 

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij