Relacja z Międzynarodowej Konferencji Jubileuszowej „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania” w dniach 28-29 czerwca 2013 r. W dniach 28 i 29 czerwca br. odbyła się Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania” zorganizowana z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW Prof. dr. hab., dr. h.c. Stanisława Bergera – twórcy Wydziału.
PFPŻ ZP było partnerem biznesowym tego wydarzenia.
Uczestnikami Konferencji byli absolwenci Wydziału, delegaci
instytucji rządowych i samorządowych oraz pracownicy uczelni krajowych i
zagranicznych, instytutów naukowych, a także przedstawiciele przemysłu i
przedsiębiorcy, których zainteresowania koncentrują się wokół szeroko
pojętej nauki o żywieniu człowieka. Honorowy patronat nad konferencją
objęli: Prezydent m. st. Warszawy, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
oraz Jego Magnificencja Rektor SGGW w Warszawie.
Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń oraz najnowszych
wyników badań z zakresu żywienia zarówno naukowców, jak i osób
wdrażających w życie proponowane przez nich rozwiązania.
Podczas dwudniowej konferencji omówione zostały czołowe zagadnienia
związane z nauką o żywieniu w tym m.in.: rola żywienia człowieka w
zapewnieniu zdrowia publicznego, współczesne trendy w produkcji żywności
czy łączenie nauki z praktyką.
Podczas uroczystości nastąpiło ogłoszenie prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera Honorowym Dziekanem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i
Konsumpcji. W trakcie dwudniowej konferencji niejednokrotnie dziękowano Prof. Stanisławowi Bergerowi za trud włożony w rozwój
nauki o żywieniu.
W trakcie Konferencji miało miejsce powołanie Koła Absolwentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ponadto, w trakcie uroczystej kolacji, Dziekan Wydziału dokonała powołań do uczestniczenia w pracach Zespołu Doradców i Pracodawców przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, wykonując postanowienia uchwały Rady Wydziału z dnia 19 września 2012 r. Wśród powołanych znaleźli się przedstawiciele PFPŻ ZP oraz firm członkowskich Federacji.
W podziękowaniu za działalność na rzecz współpracy nauki z gospodarką żywnościową oraz za wspieranie rozwoju Wydziału, Polska Federacja Producentów Żywności otrzymała specjalne wyróżnienie.
pełna lista aktualności
|