Żywność jest tańsza nawet o 10 proc. niż rok temuChoć może się nam wydawać, że w sklepach jest coraz drożej, to dane o inflacji (w maju wyniosła tylko 0,5 proc.) i publikowane regularnie przez GUS oraz IERiGŻ cenniki poszczególnych produktów i usług skłaniają do postawienia zgoła odmiennej tezy - w ciągu ostatniego roku wiele towarów potaniało - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".Optymistycznie z punktu widzenia konsumentów sytuacuja wygląda również w branży spożywczej. Choć generalnie żywność podrożała o 1,7 proc. rok do roku, to za wiele produktów z tej grupy płacimy dziś znacznie mniej niż w maju 2012. Dla przykładu jajka potaniały aż o 13,7 proc., banany - o prawie 10 proc., a cukier - o 4,3 proc. Nieco mniej płacimy również za niektóre produkty mleczne, pieczywo czy mięsa - pisze "DGP".
Zdaniem ekspertów przyczyn tego kurczenia się cen jest kilka. Przede wszystkim ma na to wpływ niski popyt - z racji na mały wzrost płac i wysokie bezrobocie Polacy ograniczają zakupy.
Obniżki wynikają także z ekspansji handlu wielkopowierzchniowego, zwłaszcza zagranicznych sieci handlowych, które bardzo szybko zwiększają liczbę dyskontów w naszym kraju - w ciągu ostatnich pięciu lat ich liczba wzrosła o prawie 80 proc. i obecnie wynosi 3 tys. Analitycy są przekonani, że również w przyszłości ceny wielu produktów będą spadać. Także wtedy, gdy kryzys opuści gospodarkę i przyspieszy wzrost pensji. Zawsze będziemy bowiem mieli do czynienia z jednym - ostrą konkurencją pomiędzy sieciami handlowymi - czytamy w "DGP".
(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).
pełna lista aktualności
|