Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W 2015 r. powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii
Likwidację Sanepidu i trzech innych służb proponuje resort rolnictwa. Zastąpi je jedna instytucja zajmująca się kompleksowo bezpieczeństwem żywności. W miejsce czterech instytucji kontrolnych powstać ma w 2015 r. Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Projekt zmian trafił do uzgodnień między resortami - podaje wyborcza.biz.

Obecnie kompetencje związane z nadzorem nad żywnością są w czterech instytucjach: Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Nowa służba przejmie kompetencje likwidowanych instytucji. Jak określają pomysłodawcy, będzie to kontrola "od pola do stołu", na wszystkich etapach produkcji żywności. Oprócz mniejszej liczby kontroli zmiana ma też pozytywnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywności i niższe koszty działania instytucji kontrolnych.

Pomysł oceniany jest przez przedsiębiorców jako remedium na afery z ostatnich miesięcy z nagłaśnianiem problemów z solą drogową dosypywaną do polskich wędlin lub wątpliwości związanych z jakością eksportowanego mięsa. Adam Szejnfeld nie potwierdza tej argumentacji. Jak podkreśla, pierwsze przymiarki do podobnych zmian podejmowano już w 2009 r.

(Źródło:wyborcza.biz )


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij