Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?
Jak poinformował PROFEL - Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku - informuje Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: PROFEL

Zimno oraz intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w jej północnych częściach zdecydowanie negatywnie
wpłynęła na bieżącą produkcję warzyw. Na dzień dzisiejszy występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa. Przede wszystkim problem dotyczy zielonego groszku - tu zwłaszcza ucierpiały jego uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech.

Z uwagi na silne opady o około 60% zredukowano zbiory szpinaku w Hiszpanii a jego prognozowane zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech na dzień dzisiejszy opóźnione są już o ponad 25 dni. Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany „baby", a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli.

Zdaniem europejskich przetwórców pomału brakuje już zapasów z poprzedniorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie - po pierwsze zdecydowanie opóźnione zbiory, a także bardzo niska jakość produktów czy wreszcie ich spora redukcja w tegorocznym wolumenie produkcji. Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek wobec roku 2011 ilości
warzyw skierowanych do przetwórstwa, a co za tym idzie i wyrobów przetworzonych - puszkowanych jak i mrożonych.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: PROFEL).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij