Posiedzenie Komitetu CIAA ds. Polityki Żywności i Konsumentów1 lutego 2006 w Brukseli odbyło się posiedzenie Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE.Przedstawiciele PFPŻ są stałymi uczestnikami posiedzeń plenarnych Komitetu FCP, które odbywają się 4 razy w roku. Komitet skupia ekspertów przemysłu, z firm i organizacji. Obszar jego działania jest następujący: - bezpieczeństwo żywności; - informowanie konsumenta; - kwestie związane z dietą aktywnością fizyczną i zdrowiem; - badania i rozwój oraz innowacja.
Podczas wielogodzinnych spotkań plenarnych przedstawiciele wszystkich członków CIAA mają możliwość udziału w dyskusji nad treścią przygotowywanych stanowisk oraz strategią działań Komitetu, który przygotowuje rekomendacje dla Zarządu CIAA.
Spośród kwestii merytorycznych najciekawsza część dyskusji dotyczyła kwestii związanych z informowaniem konsumentów:
-
Znakowanie wartością odżywczą: - przygotowania do prac nad zmianą unijnych przepisów w zakresie podawania ilości składników odżywczych; - dyskusja nad rekomendacjami CIAA w zakresie znakowania wartością odżywczą; - dyskusja w sprawie opracowania poradnika dla konsumentów.
-
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Obecnie trwają przygotowania do drugiego czytania w Parlamencie Europejskim. Istotne jest wypracowanie kompromisowych rozwiązań w stosunku do wspólnego stanowiska Rady UE, szczególnie w zakresie - zapewnienia możliwości stosowania oświadczeń odnośnie wszystkich produktów; - uzgodnienia procedury zatwierdzania oświadczeń zdrowotnych, praktycznej w zastosowaniu oraz proporcjonalnej w zależności od rodzaju oświadczenia.
pełna lista aktualności
|