Od nowego roku oliwa w restauracjach tylko w oryginalnych butelkachOd przyszłego roku w restauracjach w krajach UE oliwa z oliwek ma być podawana tylko w oryginalnych pojemnikach, których nie można ponownie napełniać - poinformowała w piątek Komisja Europejska. Podkreśliła, że jest to wyraz troski o unijnego konsumenta.
"Mamy dobrą wiadomość dla konsumentów w Europie. Od
1 stycznia 2014 r. chcemy zagwarantować jakość i autentyczność oliwy z oliwek poprzez wprowadzenie nowych
reguł znakowania dotyczących kategorii i pochodzenia produktu. To zakłada też
wykorzystywanie butelek, których nie da się ponownie napełnić, by konsumenci
mogli mieć pewność, że oferowany im produkt jest autentyczny" - powiedział
na konferencji prasowej jeden z rzeczników KE Oliver Drewes.
Dodał, że regulację tę poparła większość krajów członkowskich,
reprezentowanych w tej sprawie przez ekspertów.
Nowe
przepisy to efekt zmiany w rozporządzeniu wykonawczego w sprawie sprowadzania
na rynek oliwy z oliwek. W praktyce zmiany oznaczają m.in. to, że ze stołów w
europejskich restauracjach znikną wkrótce dzbanki czy zakorkowane butelki z
oliwą z oliwek do okraszania sałatek i innych dań.
Jak napisała
w piątek niemiecka "Sueddeutsche Zeitung" organizacje ochrony
konsumentów w krajach śródziemnomorskich, gdzie produkuje się oliwę z oliwek,
często zarzucają producentom fałszowanie etykiet i sprzedawanie miernego
produktu jako oliwy najlepszej jakości. Ale są też przeciwnicy decyzji KE,
którzy ostrzegają, że prowadzi ona do marnotrawienia żywności, a więcej pojemników jednorazowego użytku
nie wyjdzie na dobre środowisku.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|